Najbolji čovjekov prijatelj: Ovo je lista najvjernijih pasa

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji čovjekov prijatelj: Ovo je lista najvjernijih pasa
Foto: Pixabay / Akita

Sinonim za vjernost već decenijama jeste pas Hachiko, koji je svog preminulog vlasnika čekao devet godina nakon njegove iznenadne smrti.

Ono što vezu između čovjeka i psa čini tako posebnom jeste odanost, lojalnost i drugarstvo, zato se često kaže kako je pas najbolji čovjekov prijatelj. Međutim, postoje određene rase koje su lojalnije od drugih.

Lojalni psi mogu da se raduju svakom novom poznanstvu i odlično prihvataju nove ljude u svom životu, ali znaju kome daju najviše ljubavi, a ko se sluša. Neki od njih će životom braniti svog vlasnika.

Varate partnera? Pripazite ako imate psa - ovim ponašanjem će vas razotkriti u trenu

Varate partnera? Pripazite ako imate psa - ovim ponašanjem će vas razotkriti u trenu

Ovo je lista osam najlojalnijih rasa i njihovih kvaliteta.

Doberman

Kada doberman dolazi iz dobrog legla i pravilno je obučen, on je pravi prijatelj i čuvar. Ove inteligentne pse je lako dresirati i stoga su često dio vojnih ili policijskih jedinica. Vole svoje vlasnike, posebno one koji im omogućavaju puno aktivnosti i avantura u prirodi. Njihova odanost ljudima nije ograničena samo na vlasnika (kao što im glas sugeriše), vole ljude uopšte i zato su toliko popularni kroz historiju.

Akita inu

Već smo spomenuli psa Hachika, koji je bio tema popularnog filma i postao poznat kao najodaniji pas svih vremena, kao i njihova rasa. To su zapravo radni psi uzgojeni u Japanu, a stručnjaci ih opisuju kao pse dostojanstvenog i hrabrog temperamenta. Akita je pun ljubavi, ali i poštovanja prema najbližim ljudima u svom životu. On je zabavan prijatelj kada je pravilno socijalizovan i obučen, iako ponekad može biti tvrdoglav.

Akita
Foto: Pixabay / Akita
16 miliona pregleda: Hit snimka dalmatinera koji se naljutio na svoju sestru

16 miliona pregleda: Hit snimka dalmatinera koji se naljutio na svoju sestru

Beagle (Bigl)

Pripadnici ove rase su veoma popularni porodični psi. Svjetsko udruženje odgajivača pasa opisuje ih kao "izuzetne lovačke pse i odane prijatelje". Kako su uzgajani za lov u čoporima, biglovi vole društvo i ljudi i drugih pasa. Bigl će "pratiti svoj nos" bilo gdje, čak i kada mu se kaže drugačije. Međutim, vremenom postaju veoma vezani za svoj "ljudski čopor". Uvijek im treba društvo, bilo ljudsko ili pseće. Uz minimalnu socijalizaciju, biglovi se lako nauče da budu nježni prema djeci i drugim psima.

Čivava

Ovo je mali pas sa velikom ličnošću i zaista je odan prijatelj. Pošto su puni želje da udovolje svom vlasniku, nije im potrebna posebna obuka. Oni su najmanja rasa, neke teže manje od dva kilograma. Mogu veoma da variraju po temperamentu, ali svi primjerci ove rase su potpuno posvećeni ljudima koje vole i proždiru svu pažnju koju mogu dobiti. Neki pripadnici ove rase stekli su reputaciju divljih i zlih prema strancima, ali to je vjerovatno rezultat njihove velike odanosti svom vlasniku.

Čivava
Foto: Pixabay / Čivava

Jazavičar

Oni su odavno poznati ne samo kao jedna od najlojalnijih rasa, već i kao najzabavnija. Jazavičari su živahni psi, prijateljski raspoloženi, sa veoma jakim čulom mirisa. Veoma su inteligentni, pa im često dosadi ako im vlasnik ne posveti dovoljno vremena. Iako su zapravo samostalni, rado će se uključiti u sve aktivnosti svoje porodice. Vole ih svi koji su upoznali njihov živahan karakter, inteligenciju, lovački instinkt i odanost ljudima sa kojima žive.

Još jedan dokaz da je pas čovjekov najbolji prijatelj: Pogledajte kako je ovčar zaštitio dječaka (6)

Još jedan dokaz da je pas čovjekov najbolji prijatelj: Pogledajte kako je ovčar zaštitio dječaka (6)

Njemački ovčar

Svjetsko udruženje odgajivača pasa naziva njemačke ovčare "rasom koju obožavaju pravi ljubitelji pasa". Stekli su reputaciju izuzetne inteligencije i plemenitog temperamenta. Nikada se neće naviknuti na miran život kod kuće, na kauču. Potrebno im je mnogo fizičke aktivnosti, pa čak i mentalnih izazova tokom dana. Savršeno će obaviti svaki zadati posao, bilo da je u pitanju policijski posao ili posao psa vodiča, pripadnika gorske službe spasavanja ili čak takmičara u psećim sportskim igrama. Oni su pravi prijatelji. Međutim, potrebno im je vrijeme da im se neko dopadne, ali kada im se to učini, postaju izuzetno lojalni.

Njemački ovčar
Foto: Pixabay / Njemački ovčar

Jorkširski terijer

Lojalni pas sa jakim temperamentom. Jorkširski terijeri su hrabri, odlučni, radoznali i puni energije. Oni su veliki prijatelji, bez obzira da li njihov vlasnik živi u malom stanu ili velikoj kući sa baštom. Ovi terijeri uvijek čekaju avanture, pa ponekad rade neke neželjene stvari. Od vlasnika zahtijevaju veliku pažnju, ne vole da budu dugo sami u kući. Obično se dobro slažu sa drugim psima ili čak mačkama u kući. Njihova lojalnost je zaista bezgranična, piše NPortal.

Bernardinac

Ovi džinovski psi su jedna od najpopularnijih rasa upravo zato što su prijateljski raspoloženi prema ljudima i veoma strpljivi. Ako su rano obučeni da budu lojalni i poslušni, Bernardinci su savršeni kućni ljubimci za porodice sa djecom. Neophodno je pažljivo birati leglo jer su sklona genetskim oboljenjima. Čim se ovaj pas dovede kući, potrebno ga je odmah dresirati i socijalizovati.

Labrador retriver

Ovaj popis ne bi bio potpun bez ovog porodičnog psa. Oni su ipak retriveri. Uvijek vam se vraćaju! Poznato je da su ovi psi društveni, vrijedni i vole svoje ljude do te mjere da im žele lizati noge u svakom trenutku.

Labrador retriver
Foto: Pixabay: Labrador retriver

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije