Najbeskorisniji aerodrom na svijetu konačno dobio prvi let

Radiosarajevo.ba
Najbeskorisniji aerodrom na svijetu konačno dobio prvi let
Britanski otok St. Helena u središtu južnog Atlantskog okeana dočekao je svojih prvih 78 putnika na komercijalnoj liniji u subotu, nakon 45 minuta kašnjenja.

Aerodrom, koji ima epitet “najbeskorisnijeg aerodroma na svijetu”, konačno je dočekao svoj prvi komercijalni let.

St. Helena je jedan od najizoliranijih otoka na svijetu i konačno je “ušao u 21. vijek”.

Dugo očekivani avion iz Johannesburga sletio je na pistu izgrađenu na vulkanskom tlu, piše Mirror.

Britanski poreski obveznici finansirali su izgradnju aerodroma koja je koštala 285 miliona funti (626 miliona KM). Aerodrom je trebao biti otvoren prošle godine, ali su letovi odgođeni zbog opasnih vjetrova koji pušu na ovom području.

Daljnja testiranja obavljena su u augustu i aerodromu je dozvoljeno da počne sa avio-operacijama koje nadgledaju nadležni za avijaciju iz Južnoafričke Republike.

“Nikada se nisam osjećala tako emotivno u svom životu”, izjavila je Libby Weir-Breen, koja je inače turistički vodič za ovo područje.

Otoci se nalaze na 1.200 milja (1.900 km) zapadno od Angole.

Na St. Heleni živi oko 4.500 ljudi, i to je britanska kolonija još od 1658. godine.

Priča o projektu izgradnje aerodroma na St. Heleni seže još od 1930-tih godina. Sadašnji aerodrom izgrađen je na osam miliona kubika stijena i kamenja, a u svojoj izgradnji doživio je brojne prepreke i odgađanja izgradnje. To je dovelo do povećanja ukupnih troškova na 285 miliona funti.

Hotel koji se nalazi na ovom otoku može primiti nešto više od 100 turista, što znači oko 3.500 turista godišnje. To je nedovoljno da se otplati pomoć u iznosu od 53 miliona funti, koje svake godine vlada u Londonu šalje ovom otoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije