Na plaži pronađeno nešto što je uznemirilo građane: 'Nikako je ne dirajte'

4
Radiosarajevo.ba
Na plaži pronađeno nešto što je uznemirilo građane: 'Nikako je ne dirajte'
Foto: Oregon DEQ / Tvar na plaži

Posjetiteljima sjeverne obale Oregona i južnog Washingtona savjetovano je da ne dodiruju nakupine uljaste tvari slične katranu koje su isprane na obalu.

Prvi izvještaj o tvari pojavio se 19. maja. U narednim danima, uspostavljeno je zajedničko naredništvo za odgovor na incident, koje je otkrilo tvar duž oko 240 kilometara obale od Long Beacha, Washington do Waldporta, Oregon.

Ova tvar negativno je uticala na lokalne divlje životinje, a nekoliko ptica prekrivenih njom je uginulo. Timovi za čišćenje rade na spašavanju zahvaćenih životinja.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Iako još nije poznato što je tačno ta tvar, državne i savezne agencije koje su je testirale utvrdile su da je na bazi nafte.

Prema izjavi Oregonskog odjela za kvalitetu okoline (DEQ), timovi za odgovor provode zračni nadzor kako bi pokušali identificirati izvor tvari nalik katranu.

Američka obalna straža, Oregon DEQ i Washingtonski Odjel za ekologiju nastavljaju pratiti plaže u potrazi za daljnjim pojavama tvari i zahvaćenim divljim životinjama.

Javnost se poziva da prijavi sva opažanja tvari ili nauljenih divljih životinja, ali se upozorava da ih ne diraju.

"Oni koji posjećuju obalu trebali bi izbjegavati dodirivanje ili rukovanje katranskim kuglicama ili drugim uljnim materijalom. Pse i druge kućne ljubimce treba držati podalje od ovih materijala. Katran je ljepljiv i može zaprljati kožu, kosu i odjeću", upozorio je Oregon DEQ.

"Molimo da čišćenje prepustite profesionalcima koji su obučeni i opremljeni za rukovanje ovakvim materijalom".

Ako dođete u kontakt s tvari, tim za hitne intervencije savjetuje korištenje nečega što može otopiti masnoću, poput sapuna i vode, dječjeg ulja, šampona ili deterdženta za suđe, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije