Na Floridi se iguane koče i padaju sa drveća od hladnoće

Radiosarajevo.ba
Na Floridi se iguane koče i padaju sa drveća od hladnoće
Na Floridi je toliko hladno da se iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Miamija, piše AP.

Nacionalni meteorološki institut u Miamiju saopćio je da je u dijelovima Južne Floride temperatura jutros bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se smrzavaju kad temperatura padne ispod deset stepeni, kaže Kristen Sommers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi.

To je previše hladno da bi se kretale”, dodaje Sommers.

Nisu samo reptili pogođeni ovosedmičim valom hladnoće. Morske kornjače također se koče od, za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP.

Biolozi Komisije za zaštitu životinja su u nekoliko slučajeva spasili kornjače koje su plutale po vodi ili blizu obale, ali spasilačke akcije za iguane nisu planirane.

Dobronamjernim stanovnicima koji pronađu ukočene iguane savjetuje se da ih ne diraju, jer bi mogle da se osjete ugroženim i da ujedu kada se zagriju.

Nemojte da pretpostavite da su mrtve”, kaže Somers.

Dvosedmični val hladnoće ispod pet stepeni 2010. godine ubio je mnogo iguana, kao i burmanskih pitona i drugih gmizavaca koji žive u tropskoj klimi Južne Floride.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije