Na današnji dan umro je Hachiko: Pas čija je vjernost ušla u historiju

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan umro je Hachiko: Pas čija je vjernost ušla u historiju

Hidesaburo Ueno bio je profesor na tokijskom univerzitetu, kojeg je njegov pas Hachiko svakoga dana ispraćao i dočekivao na Shibuya željezničkoj stanici. Jednoga dana Hachiko je dočekao voz, ali profesor nije izašao. Profesor je doživio moždani udar i umro.


Vjerni Hachiko

Hachiko je, srećom, vrlo brzo završio kod udomitelja, ali je ipak svakoga dana uporno bježao iz novog doma i čekao svog vlasnika na stanici

Uskoro je počeo privlačiti pažnju putnika koji su tuda prolazili i oni su mu donosili hranu i slatkiše. Ova pseća rutina je potrajala narednih devet godina, devet mjeseci i 15 dana - pas je svake večeri dolazio u isto vrijeme, tačno kada je voz stizao na stanicu. 

Jedan Uenov student, specijaliziran za Hachikovu (akita inu) rasu, ugledao je psa te ga pratio do kuće u kojoj je bio udomljen i tako saznao za priču o vjernom prijatelju. Kratko nakon tog iskustva, bivši profesorov student napravio je popis svih akita pasa u Japanu. 

Hachikova priča se vrlo brzo proširila po čitavom Japanu, a pas je postao slavan. Njegova vjernost gospodaru je impresionirala Japance kao vrlina kojoj bi svi trebali težiti i postao je simbol vjernosti. Čak su mu podigli i spomenik, a on je 1934. prisustvovao otvorenju.


Hachikova statua na Shibuya stanici u Tokiju

Vjerni Hachiko umro je 8. marta 1935. godine, čekajući svog gospodara na stanici. Njegove ostatke su preparirali i čuvaju se u Muzeju nauka u Tokiju. Svake godine, 8. marta na stanici Shibuya, održava se ceremonija u sjećanje na ovog velikog psa, a stotine ljubitelja pasa iz čitavog svijeta dođu da mu odaju počast.


O ovom vjernom psu su snimljeni filmovi i napisane mnoge knjige, a zahvaljujući njemu, akita inu psi su postali nacionalni ponos Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije