Na današnji dan: Rođeni Lav Tolstoj i Abdulah Sidran, umro Mao Ce-tung

AA
Na današnji dan: Rođeni Lav Tolstoj i Abdulah Sidran, umro Mao Ce-tung
Na današnji dan 1952. godine, u Beogradu, na ušću Save u Dunav zbog nevremena potonuo brod "Niš" koji je prevozio putnike na liniji do Zemuna, udavile se 104 osobe.
Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, kako prenosi Anadolija, izdvaja se

1776. - Američki Kontinentalni kongres uveo zvaničan naziv države Sjedinjene Američke Države, umesto Ujedinjene kolonije.

1828. - Rođen Lav Tolstoj, ruski književnik.

1892. - Edward Emerson Barnard otkrio Jupiterov satelit Amalteju.

1894. - Kineski revolucionar Sun Jat Sen osnovao Društvo za preporod Kine i počeo da organizuje ustanak u Kantonu, poslije poraza Kine u ratu s Japanom. Ustanak nije uspio, a učesnici su uhvaćeni i pogubljeni. Sun Jat Sen uspio je da pobjegne iz zemlje i do revolucije 1911. živio je u inostranstvu.

1914. - U Prvom svjetskom ratu okončana je prva velika bitka na Marni u Francuskoj, tokom koje su ukupni njemački gubici procjenjeni na 800.000 ljudi. U julu 1918. vođena druga bitka na Marni, posljednja njemačka ofanziva u Prvom svjetskom ratu.

1944. - Dan po ulasku sovjetskih trupa u Bugarsku bugarski komunisti preuzeli vlast u zemlji.

1944. - Rođen Abdulah Sidran, bosanskohercegovački književnik.

1945. - Trupe SAD iskrcale se na kraju Drugog svetskog rata u Južnoj Koreji, sovjetske od Japana preuzele Severnu Koreju, a 38. paralela postala linija podjele dvije korejske države.

1948. - Poslije povlačenja sovjetske vojske na sjeveru korejskog poluostrva proglašena Demokratska Narodna Republika Koreja s glavnim gradom Pjongjangom.

1952. - U Beogradu, na ušću Save u Dunav zbog nevremena potonuo brod "Niš" koji je prevozio putnike na liniji do Zemuna, utopile se 104 osobe.

1976. - Umro Mao Ce-tung, kineski političar, revolucionarni vođa i državnik.

1987. - Iračko ratno vazduhoplovstvo počelo seriju udara na iranske električne centrale i naftna postrojenja.

1991. - Tadžikistan je proglasio neovisnost od Sovjetskog Saveza.

2002. - Viši sud u Bijelom Polju osudio Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca na 15 godina zatvora zbog učešća u otmici i likvidaciji putnika, pretežno muslimana, iz voza na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci u februaru 1993.

Na današnji dan 1952. godine, u Beogradu, na ušću Save u Dunav zbog nevremena potonuo brod "Niš" koji je prevozio putnike na liniji do Zemuna, udavile se 104 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije