Muzika koju čujete u snovima mogla bi uskoro svirati i u stvarnosti

0
Radiosarajevo.ba
Muzika koju čujete u snovima mogla bi uskoro svirati i u stvarnosti
Foto: Printscreen / You Tube / Ruski naučnici razvili sistem

Ruski naučnici razvili su sistem koji prevodi pokrete ruku tokom lucidnih snova u snimljene melodije, potencijalno dopuštajući ljudima da sviraju i stvaraju muziku u svojim snovima.

Sistem koji trenutno razvija ruski startup REMspace, koji je dio Centra Phase Research, obećava snimanje melodija koje ljudi čuju u snovima. Kombinirajući hardver i softver, taj inovativni sistem dešifrira melodije proizvedene pokretima ruku tokom lucidnih snova.

Lucidno sanjanje, svjesnost da ste u snu dok sanjate, ključno je za navedeni sistem. Naučnici već dugo vremena nastoje uspostaviti komunikaciju s mozgom tokom lucidnih snova.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

U revolucionarnoj novoj studiji, objavljenoj u časopisu Dreaming, četiri osobe koje prakticiraju lucidne snove trenirale su svirati muzičke ritmove naprezanjem mišića ruku opremljenih elektromiografskim (EMG) senzorima. Nakon toga, ti su volonteri dobili zadatak induciranja lucidnih snova i repliciranja ritmičkog zadatka pod polisomnografskim nadzorom u laboratorijskom okruženju.

Dok su bili budni, volonteri su pokretima ruku učili svirati Queenovu pjesmu "We Will Rock You". Zapanjujuće, tri od četiri dobrovoljca uspjela su ponoviti isti ritam tokom svojih lucidnih snova. Ti snimljeni signali i obrasci obrađeni su pomoću prilagođenog softverskog programa, učinkovito prevodeći ritam i reproducirajući ritam pjesme. Neki pokušaji nisu uspjeli zbog slabih pokreta ruku, ali ipak su ostvarena tri uspješna snimanja.

Iako se navedeni eksperiment usredotočio na jednostavan ritam od dvije note, naučnici vjeruju da bi uz daljnju obuku pojedinci potencijalno mogli izvoditi složenije pjesme ili čak sudjelovati u orkestralnim izvedbama unutar carstva snova. Preduvjet za sve to su sami lucidni snovi.

Unatoč nekim nedavnim dostignućima, pouzdano izazivanje lucidnih snova i dalje je izazov, jer ih gotovo polovica stanovništva nikada nije doživjela.

Sve dok trenutna tehnologija ne doživi daljnji razvoj, oni koji žele zapamtiti melodije iz snova u stvarnosti, moraju se i dalje oslanjati na pjevušenje melodije u aplikaciju za snimanje nakon buđenja. Ipak, nova studija naglašava znatan potencijal navedene inovacije.

Rezultati pokazuju dokaz koncepta za prijenos melodija iz snova u stvarnost. Troje od četiri sudionika dovršilo je eksperimentalni zadatak i u većini pokušaja uspjelo je prenijeti ritmičke zvukove iz lucidnih snova, ističu autori studije, prenosi Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije