Muškarcima više kućanskih poslova nego ženama?

Radiosarajevo.ba
Muškarcima više kućanskih poslova nego ženama?


Moderne su žene odavno shvatile kako je borba za ravnopravnost i jednakost sa muškarcima maratonska trka, a ne sprint. Iako se napredak ponekad čini spor, gledamo li situaciju od prije nekoliko desetljeća i onu danas, lako se može vidjeti da je ipak golem, piše Metroportal.hr.

Žene u štiklama i poslovnim kostimima koje haraju poslovnim svijetom i sjede na odlučujućim pozicijama nekih od najvećih tvrtki na svijetu odavno nisu rijetkost, ali mnoge će priznati kako im je ipak najteže promijeniti situaciju u privatnom i obiteljskom životu, gdje se od njih još uvijek očekuje da nakon 8 ili više sati radnog vremena budu dobre majke i domaćice.

Ipak, kažu znanstvenici, i ova se situacija polako mijenja te moderni muškarci sve više preuzimaju nekada tradicionalno ženske uloge i poslove u kući. Svakih 10 godina 27 minuta više, da budemo precizniji.

Možda i ne zvuči kao ludi tempo, ali kroz razdoblje od 30-ak godina situacija se ipak bitno promijenila. Prosječan je muškarac povećao količinu vremena koju posvećuje kućanskim poslovima za više od 60%.

Prosječna žena danas efektivno radi 5 sati i 55 minuta, što zaposlenje, što kućanske poslove. Prosječni muškarac istovremeno radi 5 sati i 37 minuta.

Ukoliko se dosadašnji tempo nastavi, muškarci će se u količini radnog vremena i kućanskih poslova izjednačiti sa ženama do kraja desetljeća. Vrijedi spomenuti i da žene po noći spavaju prosječno 14 minuta više.

Doduše, moderni muškarci ipak povlače crtu kad su neki poslovi u pitanju, budući da provode svega 4 minute sedmično peglajući i perući rublje.

„Ne bi me niti najmanje začudilo da u budućnosti muškarci prestignu žene kada su kućanski poslovi u pitanju. Ipak, to će se uglavnom odnositi na kuhanje i neke kućanske poslove, ali ne i na pranje rublja. I sam sam takav, bojim se", rekao je profesor Jonathan Gershuny sa Sveučilišta u Oxfordu, koautor studije.

„Dolazi doba u kojem će muškarci biti ti koji će osjećati veći pritisak, kakvog su do sada osjećale žene. Kako će to završiti, gotovo je nemoguće procijeniti", zaključuje profesor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije