Muškarac pronašao nešto što je iznenadilo javnost: Kako je ovo moguće?

1
Radiosarajevo.ba
Muškarac pronašao nešto što je iznenadilo javnost: Kako je ovo moguće?
Foto: Collage / Muškarac i vječni plamen

Na nekoliko mjesta na Zemlji, postoje plamenovi koji beskrajno gore, ne zahtijevajući svježe zalihe goriva i gore skoro bez prestanka. Vječni plamen predstavlja ognjište koje gori bez prestanka, a neki od njih gore stotinama ili čak hiljadama godina.

Mike Loughran otkrio je jedan od tih vječnih plamenova tokom svojih putovanja - nalazi se na vodopadima poznatim kao Eternal Flame Falls u saveznoj državi New York.

U blizini vodopada smjestila se mala pećina u kojoj gori vječni plamen, a Mike je zabilježio video ovog izuzetnog prirodnog fenomena kako bi podijelio s drugima svoje očaranje. Uprkos tome što se naziva "vječnim", ovakav plamen može se ugasiti i povremeno ga treba ponovno zapaliti. Većina vječnih plamenova proizlazi iz izgaranja prirodnog plina, a raspoložive zalihe goriva dovoljne su za skoro beskrajno trajanje.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Iako su neki vječni plamenovi uzrokovani ljudskom aktivnošću, poput paljenja istjecanja prirodnog plina, drugi su rezultat prirodnih pojava, kao što su udari groma. Neki od prirodnih vječnih plamenova širom svijeta, poput onih u Turskoj, Indiji, Iraku i Nepalu, smatraju se da gore hiljadama godina bez prekida.

Mike je spomenuo devet glavnih vječnih plamenova širom svijeta, ali ustvari postoji i više od toga. Većina njih proizlazi iz ležišta prirodnog plina koja neprestano gore, dok postoje i neki s gorećim ugljičnim slojevima. Posebno poznat primjer su "vrata pakla" u Turkmenistanu, gdje cijeli krater gori decenijama zbog prirodnog plinskog polja.

Muškarac i plamen

Neki od vječnih plamenova stvoreni su ljudskom rukom i često gore kao spomen na važne događaje.

Na primjer, u Velikoj Britaniji, postoji vječna vatra u New Scotland Yardu u Londonu u spomen na policajce koji su izgubili živote, na stadionu Anfield u Liverpoolu kao spomen na žrtve tragedije u Hillsboroughu te jedna u Derryju koja simbolizira obnovljene nade za mir nakon nedaće, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije