Muškarac preživio napad grizlija tako što se odbranio - čakijom

Radiosarajevo.ba
Muškarac preživio napad grizlija tako što se odbranio - čakijom
PrtScr / Colin Dowler

Colin Dowler je Kanađanin koji je proteklih dana na naslovnicama većine svjetskih medija.  Naime, ovaj Kanađanin uspio se odbraniti od grizlija - teškog više od 150 kilograma - uz pomoć obične čakije. 

Dowler se trenutno nalazi u bolnici u Vancouveru, a većina koja ga je vidjela kaže da je imao nevjerovatnu sreću da je preživio. 

Dowler je vozio planinski bicikl na području Britanske Kolumbije, oko 300 kilometara sjeverno od Vancouvera kada ga je napao medvjed. Pokušao se popeti na Mount Doogie Dowler, planinu koja je nazvana po njegovom djedu. 

Dowler je imao suzavac sprej u džepu, ali je isti negdje ispao tokom puta. Proveo je noć u šumi, a onda je sljedeći dan krenuo nazad, spuštajući se niz cestu koja se koristi za odvoz trupaca. Tu je, na jednom skretanju, ugledao ogromnu zvijer.

Kako javlja BBC, Dowler je bio udaljen 30 metara od grizlija. 

"Nisam znao šta da uradim u trenutku, pa sam počeo 'razgovarati' s njim", ispričao je Dowler.

Koliko god vam ovo zvučalo čudno, poznata taktika za "smiriti medvjeda" je upravo to da počnete pričati mirnim glasom. Dowler je i bacio ruksak u pokušaju da zbuni životinju, no nije uspio. Potom je uzeo i štap za planinarenje, pokušavajući da ga drži na distanci i, možda uplaši.

No, medvjed je ugrizao štap i tu je sve eskaliralo. Dowler se pokušao odbraniti i s biciklom, ali je grizli udario i pregazio bicikl, a onda ga ugrizao za lijevu slabinu i tako ga je vukao nekih 15-ak metara. Onda je počeo horor. Medvjed je počeo gristi njegov abdomen.

"Čuo sam njegove zube kako stružu od moje kosti, ali sam odlučio da se borim. Prvo sam pokušavao ubaciti prste u oči, ali nisam uspio, pa sam iz džepa izvadio čakiju i zabio mu je u vrat i tad me je pustio", ispričao je nesrećni muškarac.

Potom se nekako vratio na bicikl i odjurio je do kampa s drvosječama. Uspio im je reći da ga je napao medvjed, a onda se onesvijestio. Radnici u kampu spasili su mu život, doznalo se.

Vlasti su ubrzo locirale životinju i ubili je. Kako se ispostavilo, bila je riječ o grizliju kapitalcu, teškom više od 150 kilograma i starom oko 4,5 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije