:) / Muškarac pozvao inspekciju jer su mu kafu naplatili 2 eura. Dobili su paprenu kaznu

19. 05. 2022. u 20:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kafić u Firenci dobio je kaznu od 1000 eura (oko 2000 KM) nakon što je mušterija nazvala policiju i požalila se da mu je običan espresso naplaćen 2 eura (oko 4 KM), piše Daily Mail.

Mušterija u nevjerici tvrdila je da mu je jedan kafić u toskanskom gradu naplatio dva eura, a da nije prikazao cijenu na cjeniku. Vlasnik kafića pravdao se da su sve cijene prikazane na internetu i da je neobično visoka cijena, otprilike 70 posto iznad prosjeka za espresso, trebala pokriti troškove nabave zrna kafe s određene plantaže u Meksiku.

No policija je odbila prihvatiti njegovo obrazloženje i izrekla je Francescu Sanapu kaznu od 1000 eura.

"Kaznili su me jer se neko uvrijedio što je platio dva eura za kafu bez kofeina. Možete li vjerovati?" – rekao je nezadovoljni Sanapo u videu objavljenom na Facebooku.

"I danas se neko može toliko razbjesniti da umiješa policiju, koja je zaključila da smo pogriješili zbog zastarjelog zakona", prosvjedovao je, mašući kaznom policije.

"Ovaj zakon mora se promijeniti jer bi inače 99,9 posto barova i restorana bilo kažnjeno", naglasio je.

Tradicionalno niske cijene i pijuckanje espressa sastavni je dio talijanske kulture, a kafići u Italiji poznati su po posluživanju dobre kafe po tradicionalno niskim cijenama. Iako su problemi u lancu opskrbe i zatvaranje kafića zbog pandemije koronavirusa doveli do toga da mnoga talijanska poduzeća posljednjih mjeseci stalno povećavaju cijene, prosječna cijena espressa još uvijek je oko jednog eura u većini kafića. 

Ovaj kafić je oduvijek svoju kafu prodavao s premiumom – cijena espressa kada je kafić otvoren 2013. već je bila 1,50 eura. No, Sanapo tvrdi da je dodatni euro mala cijena za ljubitelje kafe.

"Kažnjen sam jer se osoba našla uvrijeđena što kafu s male plantaže na 1600 metara u regiji Chiapas, bez kofeina, napravljenu isključivo postupkom filtriranja vode, platila dva eura", rekao je Sanapo u četverominutnom videu podijeljenom na društvenim mrežama.

"Oprostite, ljutit sam. Osjećao se uvrijeđenim jer je platio dva eura, jer je barista kavu izvagao, samljeo, pripremao na najboljim aparatima na tržištu. Teško je natjerati ljude da shvate da postoje kafe koje mogu stajati više od jednog eura. Ne radi se samo o proizvođačima, već ima i barista koji uče kako bi skuhali što bolju kafu, ali ne, uvrijedite se jer to plaćate više od jednog eura", ispričao je ljutiti vlasnik bara, prenosi Večernji.

"Zato talijanska industrija kafe propada, umire. Espresso i italijanska industrija kafe moraju oživjeti od kvalitete, a ta kvaliteta se mora platiti", naglasio je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: kafa cijena Italija

KOMENTARI (1)