Muškarac koji govori 24 svjetska jezika radi kao - čistač tepiha

0
Radiosarajevo.ba
Muškarac koji govori 24 svjetska jezika radi kao - čistač tepiha
Foto: Unsplash / Ilustracija

Šta biste voljeli raditi da govorite 24 jezika? Kako biste najbolje unovčili to znanje? Radeći kao predvoditelj u nekoj međunarodnoj organizaciji, UN-u ili MMF-u možda, ili u nekoj stranoj korporaciji, na primjer Googleu?

Amerikanac Vaughn Smith (46) govori 24 strana jezika, među kojima je i hrvatski, i radi kao – čistač tepiha. Za manje od 20 dolara (oko 36 KM) na sat.

Nevjervatnu priču o hiperpoliglotu objavila je novinarka Washington Posta Jessica Contrera, opisujući prosječan radni dan 46-godišnjeg Smitha i njegove razgovore s klijentima u čijim kućama čisti mrlje na tepisima. Rijetko kome govori o svojoj velikoj ljubavi – učenju stranih jezika.

Još jedna sjajna partija Zmaja: Džanan Musa najbolji u novoj pobjedi Real Madrida

Još jedna sjajna partija Zmaja: Džanan Musa najbolji u novoj pobjedi Real Madrida

Proučavao ih je 37, osam ih zna tečno, a 24 govori dovoljno dobro da može voditi duge razgovore. Zna čitati i pisati na osam abeceda i pisama, a služi se i s nekoliko znakovnih jezika. I samouk je.

Tako dobro svladava naglaske na nizozemskom i katalonskom da zadivljuje izvorne govornike iz ovih dvaju zemalja, piše Večernji list.

Smith se ubraja u grupu hiperpoliglota, a prema jednoj definiciji, to su oni koji govore najmanje 11 jezika. Skroman je i ne voli baš govoriti o talentu. Čak mu je pomalo i neugodno.

Ne uživa u tome da nekog impresionira. Davno je uočio da imena, brojeve i datume pamti puno bolje od većine ljudi. Kao dječak mislio je da na svijetu postoje samo dva jezika – engleski koji je govorio njegov otac i španski koji je govorila njegova majka, Meksikanka.

Svidjelo mu se kako zvuče riječi na španskom, pa je počeo proučavati francuski, njemački, ruski... Bio je opčinjen svakim jezikom s kojim se susreo. No, u školi nije briljirao. Teško se koncentrirao na gradivo.

Majka ga je čak odvela na razgovor psihologu koji je rekao da je Vaughn samo "vrlo, vrlo inteligentan". U Washingtonu je autobusom odlazio do Memorijalne knjižnice Martina Luthera Kinga koja ima najbolji izbor knjiga na stranim jeziku u gradu.

Završio je srednju školu i do radnog mjesta čistača tepiha u firmi svog brata nanizao nekoliko poslova. Bio je izbacivač, dostavljač, slikar, youtuber, šetač pasa...

Živi s bolesnom majkom i voli ispijati kafu u kafićima u kojima osluškuje strane riječi, sad je na redu učenje velškog jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije