Muška partija, za prava poniženih muškaraca

Radiosarajevo.ba
Muška partija, za prava poniženih muškaraca


U Austriji je 2009. godine osnovana Muška stranka (Die Männerpartei), koja se sada aktivirala te najavljuje izlazak na parlamentarne izbore sljedeće godine. Ankete Muškoj stranci ne daju nikakve šanse, što austrijske medije ne sprečava da se zabavljaju na račun boraca protiv 'nečovječnog feminizma', kako Mušku stranku opisuje njezin potpredsjednik Hannes Hausbichler, piše T-portal.

„Muškarce se svugdje ismijava, primjerice u seriji 'Seks i grad' ili u pjesmi 'Männer sind Schweine' (prijevod: Muškarci su svinje) njemačke punk grupe Die Ärzte“, povjerio se u razgovoru za austrijski tjednik Profil potpredsjednik Muške stranke Hannes Hausbichler. „Muškarce se svakodnevno ponižava!“ zavapio je tehničar Hausbichler, kojem je njegova višegodišnja potlačenost dala motiva da se aktivno uključi u politiku i počne se boriti za prava muškaraca.

„Naše društvo je ispunjeno dubokom mržnjom prema muškarcima“, kaže Hausbichler, kojem smeta i austrijski zakon o ravnopravnosti spolova.

Iako ovo nije prvi slučaj muškog kukanja zbog polaganog gubljenja višestoljetnih privilegija u društvu, osnivanje i aktivnosti austrijske Muške stranke ipak su novi korak u apsurdnoj borbi muškog roda protiv budućnosti.

Stranku je osnovao te je i vodi 47-godišnji Oliver Peter Hoffmann, informatičar koji se nekada deklarirao kao liberal, no primijetio je i među njima „mnogo seksizma usmjerenog protiv muškaraca“.

U stranačkom programu je jasno definiran i glavni neprijatelj, a to je naravno feminizam, koji je „nečovječan“. Kada je pak riječ o važnim političkim temama poput ekonomije, eurozone ili prometa, Muška stranka baš i nema jasne stavove, zapravo nikakve, no po pitanjima feminizma dijele mišljenje Andersa Breivika.

„Žene su i zakonski u prednosti te nemaju nikakvih obaveza, dok ih muškarci imaju sve više“, objašnjava predsjednik stranke Hoffmann, kojega također pogađa i postojanje sigurnih kuća za žene koje su žrtve porodičnog nasilja.

„Kad dođe tamo pretučeni muškarac, nitko mu ne želi pomoći!“ snebiva se Hoffmann. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije