Dosta vam je svega: Kupite državljanstvo pacifičkog otoka i uživajte

Radiosarajevo.ba
Dosta vam je svega: Kupite državljanstvo pacifičkog otoka i uživajte
Ukoliko ste umorni od svega i potrebna vam je promjena, zašto ne biste pronašli novu državu u kojoj ćete živjeti?

Naime, maleni otok Vanuatu na Pacifiku ponudio je mogućnost kupovine državljanstva za "samo" 200.000 dolara, ili 44 Bitcoina.

Vanuatu je poznat po svojim napuštenim plažama, antičkoj kulturi i ronjenju. U obliku je slova Y, a nalazi se južno od Salomonovih Otoka, zapadno od Fidžija, sjeverno od francuskog teritorija Nove Kaledonije i istočno od Australije. Sastoji se od 83 otoka u otočnoj skupini Novi Hebridi koji se protežu u dužini od 900 kilometara, od kojih je 65 naseljeno.  Vulkanskog su i koraljnog porijekla. Neki od većih otoka su: Espiritu Santo (Duh Sveti), Malakula i Efate (bogat manganskim rudama). 

Klima je tropska. Tokom godine je oko devet mjeseci toplo i kišno, dok su tri mjeseca hladnija i sušna. 

Najava ovog otoka da će primiti i Bitcoine za uplate, čini ga prvom zemljom koja prima kripto valutu i digitalnu uplatu u zamjenu za državljanstvo. Jedan Bitcoin vrijedi 4581 dolar, što znači da je cijena oko 44 Bitcoina.

Vanuatu je članica Commonwealtha, te će vam državljanstvo donijeti bezviznu mogućnost putovanja u 113 zemalja. Potencijalni državljani čak i ne moraju živjeti na predivnom otoku, no kada jednom vidite kako izgleda, sigurno je da mu nećete moći odoljeti, piše Lonelyplanet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije