"Mrtva zona" u Pacifiku: Naučnici riješili staru misteriju

Radiosarajevo.ba
"Mrtva zona" u Pacifiku: Naučnici riješili staru misteriju
Naučnici tvrde da su otkrili misteriju najstarije "mrtve zone" u središnjem dijelu Pacifika, piše Independent.

Riječ je o zoni smještenoj oko 2 kilometra ispod površine okeana, koja sadrži vodu staru oko 2.000 godina. U pitanju je jedna od najstarijih i najdubljih zona te vrste na Zemlji.

Iako se voda u okeanima neprestano kreće u vidu okeanskih struja, voda koja se nalazi u ovoj zoni potpuno je nepokretna, piše B92Naučnike je ovo otkriće mučilo sve donedavno, kada je u magazinu Nature objavljena studija koju je sproveo naučnim tim doktora Casimira de Lavergnea.

Lavergne i njegove kolege otkrili su da je voda zarobljena na tom mjestu zbog samog oblika okeanskog dna.

Naime, ona se nalazi između tokova uzlaznih struja prouzrokovanih samim grubim reljefom okeanskog dna, toplih geotermalnih izvora smještenih na 2.5 kilometra dubine, kao i plićih struja na površini okeana koje pokreće vjetar.

“Kada je voda stara 1,5000 godina ostala zarobljena u ovoj zoni, sa njom su takođe bili zarobljeni i nutrijenti i ugljenik koji igraju veliku ulogu u sposobnosti okeana da modifikuje klimu na duže staze", navodi doktor Fabien Roqete sa Univerziteta u Stokholmu, jedan od autora studije.

Iako je kiseonik neophodan za opstanak živih bića, to ne znači da ih nema u ovom dijelu okeana.

“Život u ovoj zoni možda ne cvjeta, ali to ne znači da je zona doslovno mrtva", zaključuje de Lavernje.

Atlantski i Indijski okean takođe imaju svoje "mrtve zone", ali su one znatno mlađe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije