Morao na hitnu operaciju: Pacijent skoro umro jer 3 dana nije išao u WC

Radiosarajevo.ba
Morao na hitnu operaciju: Pacijent skoro umro jer 3 dana nije išao u WC
Foto: Facebook / Ilustracija

Muškarac (53) prijavio se u jednu australsku bolnicu zbog neuobičajenog problema. Naime on tri dana nije mogao obaviti veliku nuždu te je zbog zatvora počeo osjećati ozbiljne zdravstvene probleme.

Na hitnu je došao zbog neizdrživih bolova u abdomenu koji su se postepeno pojačavali kroz ta tri dana ali i zbog mučnine, piše IFL Science.

Još alarmantniji simptom bio je gubitak osjeta u jednoj nozi te paraliza - već 24 sata ju nije mogao ni pomaknuti. U tom udu nije bilo opipljivog pulsa te je noga bila hladna na dodir, kazali su doktori o slučaju za BMJ Global Health.

Rendgen stomaka pacijenta - undefined

Foto: IBMJ: Rendgen stomaka pacijenta

Pregledom njegovog zdravstvenog kartona, liječnici su utvrdili da ne uzima nikakve lijekove, nije imao povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti te nema značajniju historiju bolesti. Zaključak? Ispostavilo da je naprosto trebao obaviti veliku nuždu, i to što prije.

Rektalnim je pregledom utvrđeno kako ima formiranu čvrstu stolicu, a pregled trbuha ukazao je na masovno 'zbijanje fekalija', po život potencijalno opasan sindrom povećanog pritiska u abdomenu.

Liječnici su obavili i skeniranje, nakon čega su uvidjeli da je stolica toliko rastegnula njegovo debelo crijevo da je ono izvršilo pritisak na ilijačnu (bočnu) arteriju.

Taj pritisak uzrokovao je bol u nozi, kao i paralizu. Zbog ozbiljnosti njegovog slučaja (pokazivao je i znakove oštećenja bubrega i metaboličku acidozu - gdje bubrezi prestaju uklanjati kiselinu iz tijela), hitno je odveden na operaciju kako bi se uklonio zaostatak fekalne materije i oslobodio pritisak u trbuhu.

„Izvedeno je značajno uklanjanje fekalija u volumenu od oko 2 litre“, napisao je tim u svom izvještaju.

Nakon što mu je uklonjena ta ogromna količina izmeta, data mu je terapija protiv zatvora. Četiri dana kasnije uspio je napustiti jedinicu intenzivne njege, premda mu je trebalo još 13 dana prije nego što je ponovno mogao hodati. Doktori nisu sigurni šta je bio uzrok njegovog stanja, ali ističu da je ono bilo doista opasno po život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije