Mnogi pogrešno odgovore: Ko ima prvenstvo prolaza na ovoj raskrsnici?

8
Radiosarajevo.ba
Mnogi pogrešno odgovore: Ko ima prvenstvo prolaza na ovoj raskrsnici?
studomat.ba / Ko ima prvenstvo prolaza na ovoj raskrsnici?

Na društvenim mrežama se pojavila jedna zanimljiva ilustracija na kojoj je predstavljena situacija iz saobraćaja.

I kao što to obično biva kada se od ljudi zatraži mišljenje, u komentaru je nastala prava rasprava oko toga ko ima pravo prvenstva prolaza na raskrsnici, ali i oko toga, zbog čega je to tako.

Šta vi mislite ko ima prava prolaska u ovoj situaciji?

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

 Ko ima prvenstvo prolaza na ovoj raskrsnici? - undefined

studomat.ba: Ko ima prvenstvo prolaza na ovoj raskrsnici?

Rješenje:

Dobro je poznato – ukoliko vozilo skreće lijevo, ima obavezu da propusti vozilo koje zadržava smjer kretanja. I upravo to je slučaj na ovoj ilustraciji.

Znakovi koji se nalaze iznad semafora mogli bi da dovedu vozača u zabludu. Međutim, s obzirom na to da semafor pokazuje zeleno, jasno je – prvenstvo prolaza ima automobil, a autobus mora da ga propusti.

U slučaju da semafor ne radi, autobus bi imao prednost, jer tako pokazuju saobraćajni znaci. I na kraju, u slučaju da nema nikakve signalizacije, primjenjivalo bi se pravilo lijevog skretanja, dakle, autobus bi morao da propusti automobil.

Pojašnjenje:

Automobil ima prednost, jer radi svjetlosna signalizacija, a sve je pojašnjeno u Članu 52. Zakona o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Član 52 (1) glasi - Ako je uređaju za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova za regulisanje saobraćaja na raskrsnici dodat jedan ili više dopunskih znakova u obliku zelene svijetleće strelice, vozač može vozilom da prođe svjetlosni znak i da se kreće u pravcu označenom zelenom svjetlećom strelicom i za vrijeme dok je upaljeno crveno ili žuto svjetlo, pri čemu ne smije da ometa saobraćaj vozila koja se kreću po putu na koji ulazi i mora da propusti pješake koji prelaze preko kolovoza. (2) Ako zeleno svjetlo na uređaju za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova ima oblik strelice, vozač vozilom smije da se kreće samo u pravcu koji pokazuje ta strelica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije