Mladi usred krize daju otkaze i odbijaju dobro plaćene poslove, evo zbog čega...

3
Radiosarajevo.ba
Mladi usred krize daju otkaze i odbijaju dobro plaćene poslove, evo zbog čega...
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljudi širom svijeta bore se sa povećanim troškovima života i inflacijom, ali to ne spriječava pripadnike generacije Z (rođeni između 1997. i 2012. godine) i milenijalce da napuštaju svoje poslove ili čak odbiju one koji su visoko plaćeni.

Sve zbog vrijednosti u koje vjeruju.

Istraživanje Deloittea pod nazivom "Global Gen Z and Millennial Survey" pokazalo je da mladi koji žele da se zaposle traže da vrednosti njihovih poslodavaca budu usklađene s njihovima.

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

"Više od trećine odbilo je poslodavce za koje smatraju da ne rade dovoljno na pitanjima kao što su okolina, raznolikost, jednakost i uključenost ili mentalno zdravlje", rekla je Elizabet Faber, Deloitteova globalna direktorica.

Podaci LinkedIna iz aprila 2023. o više od 7.000 globalnih radnika pokazali su da 64 odsto generacije Z u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Irskoj sada smatra važnim da radi za kompanije koje su usklađene s njihovim vrijednostima.

Njemačka: Evo koji se to stručnjaci zaista traže

Njemačka: Evo koji se to stručnjaci zaista traže

"Ova promjena prioriteta je povezana s nedavnom pandemijom i načinom na koji je ona uticala na naše društvo", rekla je Sara Mekan Bartlet, glavna izvršna direktorica Australijskog instituta za ljudske resurse.

"Poslije pandemije zaposleni svih generacija sa pažnjom razmatraju vrijednosti svojih trenutnih ili potencijalnih poslodavaca. Vidimo izvještaje o mlađim radnicima koji vode ovaj trend", rekla je.

Ali iako mnogi kritikuju generaciju Z i milenijalce zbog ovakvih stavova, Mekan Bartlet je objasnila da postoji vrlo razumljiv razlog. "Mislim da je vredno razmotriti širi kontekst u kojem ova generacija djeluje", dodala je.

@theseamlesscoach

Are gen z and millennials really harder to manage at work? Or is it something else? Workplace values are shifting across the workforce and if you are experiencing burnout at work, feeling stuck, or your team is having trouble communicating, misalignment of values can be a factor to consider here. #wellbeingatwork #millennialsoftiktok #careertiktok #careeradviceontiktok #values #valuesatwork

♬ Lo-fi hip hop - NAO-K

Objasnila je da su mnogi od njih bili na početku svojih karijera kada je nastupila pandemija i nisu imali prethodno iskustvo rada u neizvjesnom okruženju i radu pod pritiskom kao što su to imali drugi zaposleni. Kaže i da su imali manje prilika da uče i umreže se zbog rada na daljinu i da njihova profesionalna očekivanja možda nisu ispunjena.

"Kao rezultat toga, oni znaju na šta žele da iskoriste svoje vrijeme i trud", nastavila je Bartlet. "Generacije Z takođe je prva generacija koja je odrasla uz 24-satni ciklus vijesti i svjesni su društvenih i ekoloških kriza nego što su to bile druge generacije u ranim fazama svojih karijera."

Kaže da bi organizacije koje žele da privuku i zadrže mlađe kandidate bi trebalo da razmisle o osvežavanju svoje ponude vrednosti za zaposlene kako bi se prilagodile promenjenim očekivanjima.

"Potreba za smislenim radom mogla bi biti odgovor na probleme i nepravedno ponašanje koje su vidjeli, poput klimatske krize, slučajeva seksualnog uznemiravanja i nejednakosti na radnom mjestu", zaključila je.

@hrshark_

It’s easy to get caught it up in the grind. #corporate #workgrind #stress #setboundaries #mentalhealth #work

♬ The Mighty Rio Grande - will colavito

Uz stvarne razloge koji stoje iza promjene onoga što generacija Z i milenijalci žele na svom radnom mjestu, ne samo da te generacije odbijaju ponude za posao nego će, ako su već zaposleni, donositi odluke o karijeru u skladu s tim, pokazalo je istraživanje Deloittea.

Četiri od 10 ispitanika reklo je da je odbilo radne zadatke zbog etičkih razloga. I dok mlađe generacije žele dati prioritet tim vrijednostima, istraživanje PwC-a pokazalo je da je ih starije generacije opisuju kao sebične i lijene. Istraživači tvrde da to nije tačno.

@garyvee

It’s time to get this conversation right … of course there are many in Gen Z that are lazy, there’s a lot of boomers and X’ers are too, this isn’t about “generational stereotypes” this is about practical options, of course there’s many that can’t make $60k a year being an Influncer or a micro entrepreneur… but there are many that can and those that can now are educated that they can and that will require jobs and companies and bosses to stop casting judgment or throwing shade and start caring more and creating more joy in the workplace 💛💛🔥

♬ original sound - GaryVee -Day Trading Attention

"Mediji, knjige i skup uvjerenja svake generacije sugerišu da su milenijalci sebični, ali ipak, 40 odsto ih je učestvovalo u volonterskom radu tokom prošle godine, više nego bilo koje generacije u istom razdoblju", rekao je dr. Ben Hamer, predvodnik istraživanja. "Smatra se da su milenijalci lijeni, a ipak 73 odsto izjavljuje da radi više od 40 sati nedjeljno", dodao je, pišu srbijasnki mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije