Mjesec i Zemlja u budućnosti bi se mogli sudariti

Radiosarajevo.ba
Mjesec i Zemlja u budućnosti bi se mogli sudariti
Huffington Post / Super Mjesec
Opasnost od sudara Zemlje i Mjeseca mnogo je veća no što to iko može i zamisliti, tvrde znanstvenici.

Mjesec se trenutno okreće u smjeru suprotnom od Zemlje 3.8 centimetara godišnje, no znanstvenici vjeruju da bi se to u budućnosti moglo promijeniti. 

Sudare li se ikad ta dva svemirska tijela, energija koja bi se oslobodila pri spajanju pretvorila bi cijeli naš planet u okean magme!

Srećom, ovaj katastrofalni razvoj situacije sigurno se neće dogoditi još 65 milijardi dogodina.

Znanstvenik koji je došao do ove teorije je Jason Barnes, koji se bavi teorijom planeta na Univerzitetu u Idahu.

"Konačno stanje plime koja je uvijek u pokretu daje naslutiti da bi se u budućnosti mogao dogoditi sudar Zemlje i Mjeseca", rekao je on za Forbes

Mjesec je formiran prije čak 4.5 milijardi godina, i otad polako uzmiče od Zemlje, ponajviše zbog njegovih plima na površini.

U orbiti ga drži gravitacijska sila koja potječe od Zemlje, no istovremeno i Mjesečeva gravitacijska sila djeluje na Zemlju, a ona uzrokuje pokrete okeana i plime. 

Barnes tvrdi kako će jednog dana Zemljina rotacija usporiti, sve dok ne dođe na Mjesečev orbitalni period, što znači da će se Mjesec prestati kretati naprijed. 

Nakon toga, u periodu koji bi mogao potrajati i do šest milijardi godina - očekuje se da će Sunce proći kroz 'masivnu crvenu fazu', a vanjski slojevi Sunca tad bi se trebali proširiti izvan Zemljine orbite, radi čega bi se Mjesec i Zemlja mogli približiti, te eventualno i spojiti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije