Mjesec dana nakon što su pacijenti otpušteni iz bolnica, primjećene ove smetnje

Radiosarajevo.ba
Mjesec dana nakon što su pacijenti otpušteni iz bolnica, primjećene ove smetnje
Foto: EPA-EFE / Bolnica u Vo' Euganeu

Više od polovine pacijenata iz Italije koji su bili hospitalizirani zbog COVID-19 kasnije su pretrpjeli psihičke smetnje, glasi rezultat studije sprovedene u Italiji.

U istraživanju je učestvovalo 402 pacijenta iz bolnice San Raffaele u Milanu, a sve kako bi se istražile dugotrajne posljedice obolijevanja na mozak. Kako se pokazalo, mjesec dana po otpuštanju iz bolnice većina tih pacijenata razvila je ili posttraumatski stres sindrom, anksioznost, insomniju ili depresiju.

Istraživanje je sprovedeno nad 265 muškaraca i 137 žena i više od polovine pacijenata iskusilo je bar jedan od nabrojanih problema.

“Odmah je bilo jasno da upalni procesi koje izaziva COVID imaju posljedice i na psihičkom nivou, samo je bilo pitanje kolike”, kaže profesor Francesco Benedetti, koji je i vodio ovu studiju objavljenu u časopisu Brain, Behavior and Immunity.

Tako su istraživači u 28 posto slučajeva vidjeli da je pacijent razvio posttraumatski sindrom, u 31 posto slučajeva u pitanju je bila depresija, kod 40 posto njih javila se nesanica, a opsesivno-kompulsivni poremećaj razvilo je 20 posto pacijenata, piše Blic.

Također, istraživanje je pokazalo da, iako su procentualno manje životno ugrožene uslijed COVID-a, žene su u većoj opasnosti da razviju psihičke probleme nakon njega. Istraživači vjeruju da je to zbog razlika u imunom sistemu između muškaraca i žena.

Inače je jedna od najvećih opasnosti velika upala, kada zbunjeni imuni sistem odreagira previše burno i dođe do citokinske oluje, a posljedična upala može da bude teška po mozak. Kada se tome doda stres uslijed straha, izolacije, brige za druge, jasno je, kažu naučnici, da nekih posljedica po psihu mora biti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije