Mješanci pasa i vukova kao idealni čuvari zatvora

Radiosarajevo.ba
Mješanci pasa i vukova kao idealni čuvari zatvora

Najveći zatvor u SAD, Kazneno-popravni centar Angola u Luisiani, usljed mjera štednje, umjesto ljudi je počeo da koristi hibride pasa i vukova.

Kako za Wall Street Journal navodi George Camp, pomoćnik izvršnog direktora asocijacije kazneno-popravnih ustanova SAD, zatvor u Lusiani je po svaku cijenu morao da smanji troškove vezane za plate zaposlenih,.

U Angoli, koja se prostire na površini od 73 kvadratna kilometra, polovina od ukupno 5 hiljada zatvorenika su ubice, a 75 posto ih je osuđeno na kaznu doživotnog zatvora, prenosi Figaro..

Zbog smanjenja budžeta ustanove na manje od 20 miliona dolara za period od pet godina, direkcija zatvora bila je primorana da otpusti 105 od 1.200 čuvara i 35 od 42 agenta za nadgledanje.

Direkcija od 2011. godine koristi 80 pasa-vukova za čuvanje zidina zatvora. Dok održavanje životinja godišnje košta 48 hiljada eura, jedna godišnja plata zatvorskog čuvara u prosjeku iznosi oko 27 hiljada eura.



Ove životinje su mješanci aljaskog malamuta i sivog vuka, teže oko 55 kilograma, a čuvaju četiri metra visoke zatvorske žice kroz koje je sprovedena struja i koje okružuju sedam zgrada u zatvorskom kompleksu.

"Kako trenirati pse-vukove? Veoma pažljivo i sa puno hot dogova", kaže glavni trener pasa u Angoli, kapetan Robert Tyler. "Potrebno je dosta vremena. Vukovi su poput ostalih kanida - životinje čopora, koje teško stiču povjerenje u nekoga. Za razliku od drugih pasa, koji mogu da rade sa više vodiča, psi-vukovi slušaju samo jednog", dodao je.

"Bilo bi mi potrebno stotinu čuvara da bih osigurao riječne tokove, obale i puteve. Moram da platim svim tim ljudima i prekovremeni rad", rekao je za Wall Street Journal upravnik zatvora Burl Cain.

Dodao je i kako su bjekstva iz ovog zatvora prilično rijetka, ali da je rizik uvijek prisutan. Jedan dan potrage za odbjeglim zatvorenikom košta oko 15 hiljada eura.

Cainn navodi i da svaki pas-vuk pokriva oko 300 metara prostora i to čini mnogo brže nego čuvar u automobilu.

Niko do sada nije pokušao da ih nadjača ili pobjegne. Lou Cruz, 55-godišnji zatvorenik na odsluženju doživotne kazne, kaže da su zatvorenici više nego svjesni svojih četveronožnih čuvara. "Možete pokušati pobjeći, ali će vas oni uhvatiti", kaže on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije