Stručnjaci / Mitovi o ajkulama: Šta napraviti kada vas napadnu?

16. 06. 2019. u 13:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ne postoji jedan način kako opisati morske pse. Postoje stotine vrsta, sve s različitim karakteristikama, ali malo ih je potencijalno opasno za ljude. Pedesetih i ranih 1960-ih vjerovali smo onome što su mediji rekli, da je jedini dobar morski pas mrtav, a kada vidite morskog psa, to je situacija 'ili vi ili on'.

U Jadranu je zabilježeno 30-ak vrsta ajkula: Znate li koja je najopasnija

Ali, sada je vrijeme da se činjenice odvoje od te fikcije, kaže Valerie Taylor, stručnjakinja za morske pse iz Australije koja ih je zajedno sa pokojnim suprugom Ronom proučavala dugi niz godina, prenose 24sata.hr.

ISTINA - Morski psi su navikli da im plijen bježi

Prilikom snimanja dokumentarca 'Blue Water, White Death' 1969. godine, 200 kilometara od južnoafričke obale, izašli smo iz sigurnosti naših kaveza, koje smo vezali za uginulog kita, i probijali se kroz stotinu velikih morskih pasa. Naposljetku smo uspjeli napraviti mjesto za sebe usred čopora. Proučavali smo ih, sve iznimno opasne, i osjetili poštovanje u nekoliko minuta - prisjetila se.

Kaže da nisu bježali od njih, a kada bi ih neki od njih udario, uzvratili bi i nastavili bi dalje po planu, bez povlačenja.

"Čekala sam da me ugrizu, rastrgaju ili da vidim kako su moji prijatelji rastrgani, i pitala sam se što ću učiniti ako se to dogodi. Nije bilo straha, samo osjećaj uzbuđenja i agresije. Oni su navikli da im plijen pokušava pobjeći, ne da će ostati i boriti se. Ali, mi smo se borili i prihvatili su nas kao dio čopora. Okruženi vrlo opasnim morskim psima, plivali smo zajedno s njima, čak i tamo gdje su se hranili kitom. Iako, ponekad bi nas odgurnuli u stranu, ali nismo se ponovno osjećali ugroženima", ispričala je.

Ako se kao plivač ili ronilac suočite s morskim psom i ne vidite brzi put za bijeg, moj savjet je da ga gledate ravno u oči, vrištite, plivate prema njemu, pokazujete ekstremnu agresiju i - ako je kontakt napravljen - borite se kao zvijer. Većina žrtava napada ne vidi morskog psa prije nego što ih ugrize. Ako ga vidite, vjerojatno nećete imati problema, osim suočiti se sa svojim strahom, savjetuje Valerie Taylor.

ISTINA - Privlače ih psi koji plivaju

Radoznalost morskih pasa privlači ih bilo kojem neobičnom stvorenju koje se nađe u njihovom okruženju. Također, veća je vjerovatnoća da će plijenom smatrati malu životinju poput psa nego veliku.

VJEROJATNO ISTINA - Privlači ih krv 

Rečeno nam je je da će ljudska krv privući morskog psa udaljenog kilometrima. Mi nismo imali takvih iskustava, ali možda nikad nismo krvarili da bismo im bili atraktivni. Ono što znamo je da ranjeni plivači koji krvare i plaču u agoniji mogu privući stotine velikih, vrlo opasnih morskih pasa, kaže ova stručnjakinja.

ISTINA - Moguće ih je trenirati

Morski psi lako nauče jednostavne zadatke. 

"Jednom sam trenirala morskog psa da pliva prema meni preko ružičastog koraljnog grebena. Kada je to učinio ispravno, nagradila sam ga ribom. Ako je plivao prema meni na bilo koji drugi način, udarila sam ga po glavi. U roku od 45 minuta imala sam morskog psa koji je radio tačno ono što sam željela", ispričala je Valerie Taylor. I ne samo da ga je istrenirala, već je životinja podučila druge morske pse tome, kao da im je na neki način objasnila da će biti nagrađeni hranom ako se ponašaju da određeni način. - Imala sam tri morska psa koja su plivala uz ružičasti koraljni greben onako kako želim. To nije bio izoliran slučaj, radili smo to puno puta, ne samo sa morskim psima već i sa ribama. Morski psi imaju jako mali mozak, ali, za razliku od ljudi, vjerojatno koriste cijeli. Otkrili smo da mogu naučiti trikove povezane s hranom brže od pasa, ptica ili mačke, rekla je.

VJEROJATNO ISTINA - Napadi su češći u sumrak 

Morski psi vrste 'bik' (Bull sharks) znali su ugristi ljude, čak i ubiti, dok su plivali ili stajali u plićaku. Oni znaju dolaziti do plićaka tokom plime u potrazi za nečim jestivim. Plivanje blizu kanala gdje se često čisti riba, ili gdje je voda mutna, nije preporučljivo, posebno u vrijeme sumraka jer je to doba kada se neke vrste morskih pasa hrane, kaže Valerie Taylor.

NIJE ISTINA - Ne mogu preživjeti u slatkoj vodi

Ranije spomenuta 'bik' vrsta zna zaplivati u slatkoj vodi, osobite ženke kada su spremne za donijeti mlade na svijet. Većina morskih pasa ima oštar vid, a rijeke mogu biti mutne, a u slučaju slabije vidljivosti sve neobično istražuju svojim zubima. Međutim, i taj slabiji ugriz može biti koban za čovjeka tanke kože.

NIJE ISTINA - Moraju se kretati da bi preživjeli

Nekada se smatralo da je to istina, ali nije, tvrdi Valerie. Većina morskih pasa može mirovati na dnu i crpiti vodu preko svojih škrga. Lijepa i ugrožena australska siva morska psina zna biti gotovo nepomična u vodi. Često ih se vidi kako se odmaraju u grupama, kaže.

ISTINA - Imaju prirodnu hijerarhiju 

Kod morskih pasa, kao i kod većine životinja, ako ste veći i bolje 'naoružani' od vaših kolega, obično se nećete sklanjati s puta. Na grebenu Shark u blizini Pacifičke luke na Fidžiju bili smo svjedoci kako veliki tigrasti morski pas rastjerava skupinu pasa bikova unatoč tome što su i sami vrlo veliki. Međutim, jednom prilikom bikovi su udružili snage i bili dominantniji nad tigrom. Shark greben je jedino mjesto za koje znamo, a na kojemu se kontinuirano profesionalno istražuje ponašanje morskih pasa u njihovom prirodnom okruženju. Tamo su primijetili da se jedna vrsta morskih pasa neće približavati mamcima kojima se hrani druga vrsta, objasnila je, a prenosi australiangeographic.com.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA