Misteriozni zvuk prava je enigma: Zašto mačke predu?

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozni zvuk prava je enigma: Zašto mačke predu?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vlasnici mačaka uživaju kada njihova mačka prede jer smatraju da je tada maca sretna i zadovoljna.

No oni koji su pomno promatrali i pratili ponašanje mačka primijetili su da one predu i u raznim neugodnim situacijama kao što su izloženost stresu, strahu ili prijetnji, pa čak i kada dožive neko traumatično iskustvo kao što je ozljeda.

Zbog toga čvrsto vjeruju kako mačke ipak ne predu samo kad su zadovoljne.

Naučnici desetljećima istražuju pojavu ovog misterioznog zvuka te su potvrdili da je predenje puno kompleksnije nego što se smatralo u prošlosti.

Stručnjaci su došli do saznanja da tek rođene mace predenjem uspostavljaju komunikaciju s majkom te joj šalju poruku o svojoj ugodi i zadovoljstvu hranom i toplinom koju im mama osigurava.

Također, osim mijaukanjem, neke mace će predenjem pokušati svom vlasniku reći da su gladne i da je vrijeme za obrok.

Zvuk predenja je vrlo visokih frekvencija pa ga vlasnici ne mogu ignorirati te moraju udovoljiti svojim ljubimcima. Također, mačke predenjem oslobađaju hormon endorfin, zaslužan za osjećaj sreće i ublažavanje boli, piše Index

Neki vlasnici tvrde kako mačke predu i kako bi pomogle svom vlasniku kada je tužan ili pod stresom.

No sve zanima kako zapravo nastaje taj zvuk?

Predenje mačke počinje u mozgu iz kojega dolaze informacije do laringealnih mišića. Mišići potaknuti dobivenim informacijama započinju trzanje intenzitetom 25 do 150 vibracija u sekundi. Posljedica je odvajanje glasnica prilikom udisaja i izdisaja mačke, što proizvodi zvuk poznat kao predenje.

Mačke predu zatvorenih usta, a interesantno je što im to uspijeva u svim položajima tijela; ležećem, sjedećem, pa čak i u hodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije