Misteriozni dronovi već noćima se pojavljuju na nebu iznad SAD

Radiosarajevo.ba
Misteriozni dronovi već noćima se pojavljuju na nebu iznad SAD
Foto: US Air Force / Dronovi iznad SAD

Nešto prilično čudnovato događa se na nebu iznad Colorada (SAD) svake noći.

Od sedmice u kojoj se obilježio Božić prošle godine, gigantski dronovi, dugi skoro dva metra, pojavljuju se na nebu iznad Colorada. Ponekad ih bude skoro 30.

The Denver Post prvi je 23. decembra 2019. javio o ovim dronovima, a sad se već viđaju u više od šest okruga, uključujući i Colorado i Nebrasku.

Šerif Okruga Phillips, Thomas Elliott nema odgovor na pitanje čiji su dronovi i odakle dolaze, ali ima saznanja o njihovim "navikama":

"Čini se kao da prave neku mrežu. Lete u jednom kvadratu, a onda se pomjere u drugi kvadrat", kazao je on medijima. 

Dronovi se pojavljuju na nebu svake noći oko 19 sati, a nestanu oko 22 sata. Nalaze se na visini od oko stotinjak metara. 

Američka savezna administracija za avijaciju poručila je kako nemaju pojma čiji su dronovi niti odakle dolaze. Isto su rekli i predstavnici zračnih snaga, američke vojske, ali i Odjela za borbu protiv narkotika (DEA).

"Nama ne pripadaju", svi su redom poručili.

Zračni prostor u kojem se nalaze dronovi nije zakonski reguliran, te ne postoje propisi po kojima bi zvaničnici naredili onima koji upravljaju dronovima da se otkriju.

Šerif Elliot, pak, navodi kako "ponašanje" dronova, zasad, čini se ne predstavlja opasnost. 

Vlasti su urgirali stanovništvo da ne puca na dronove, jer su nevjerovatno zapaljivi:

"Ukoliko ga oborite iznad svoje kuće i on, tako zapaljen sleti na vašu kuću, možda ćete ostati bez doma u roku od 45 minuta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije