Van der Vormsi / Misteriozna obitelj milijardera: Niko ne zna ko su oni niti njihova imena

03. 11. 2019. u 19:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Van der Vormsi su rijetki milijarderi koji svoj život drže daleko od očiju javnosti.

Ono što se zna je da je ta danska obitelj izgradila svoje carstvo kroz Holland America Line, liniju krstarenja koju su prodali tvrtki Carnival 1988. godine za tada nevjerojatnih 625 miliona dolara.

A ovu, 2019. završit će u plusu s gotovo četiri milijarde dolara više u njihovoj obiteljskoj zakladi, no nitko ne zna na što će potrošiti novac.

U julu su Van der Vormsi prodali GrandVision francusko-italijanskom "carstvu naočala" EssilorLuxottic za 7,3 milijarde eura, uključujući i megapopularni brand Ray Ban.

U to je vrijeme obitelj Vorms bila 77 postotni vlasnik GrandVisiona, pa je njihov čisti profit od prodaje iznosio četiri milijarde dolara, izvijestio je Bloomberg.

Dobit od prodaje stavljen je u HAL, javno trgovačko društvo kojima upravlja Van der Vorms fondacija. Što se tiče toga gdje će novac tačno završiti, malo je toga jasno - obitelj bi ga mogla koristiti za isplatu dividendi dioničarima, ponovno ulaganje u nešto drugo, mirovine ili čak filantropiju, rekao je za Bloomberg analitičar Thijs Berkelder.

Iako je Business Insider poslao upit HAL-u s pitanjima o poslovanju i odredištu novca, njegovi predstavnici odbili su komentirati, pa i uopće odgovoriti na upit.

Analitičari otkrivaju kako su i HAL i Van der Vormsi neobično tajnoviti oko svog poslovanja, ali i općenito oko svog bogatstva te imovine te nikad u javnost ne daju te informacije.

Ono što je zanimljivo je da niti jedan javni dokument ne otkriva imena članova obitelji - već isključivo njihove inicijale.

Jedina stvar koju je javnost o njihovim financijama uspjela doznati došla je kroz otkriće Panama Papersa, koji su došli u posjed dokumenata nakon "curenja informacija" iz odvjetničke tvrtke 2016.. Ono je otkrilo intimni financijsko poslovanje 12 vođa zemalja, 128 javnih dužnosnika i 29 milijardera s Forbesove liste, izvijestio je Bloomberg.

Iz tih informacija se doznalo kako je HAL imao svoje sjedište u Curacaou, nizozemskom karipskom otoku poznatom po niskim poreznim stopama zbog čega je popularan za bogate strance.

Novi vlasnici GrandVision-a, EssilorLuxottica, dodat će Ray Ban svoj već impresivnom popisu brandova naočala koji uključuje Coach New York, Armani Exchange, Burberry, Chanel, Ralph Lauren, Tiffany & Co., Tory Burch, Versace i Brooks Brothers , Oakley i Foster Grant, navodi se na njegovoj web stranici.

Kompanija također posjeduje lance trgovina naočala Lenscrafters i Pearle Vision, piše Express.hr.

NEMA KOMENTARA