Misteriozna letjelica američke vojske 719 dana kruži oko Zemlje: Šta je X-37B

Radiosarajevo.ba
Misteriozna letjelica američke vojske 719 dana kruži oko Zemlje: Šta je X-37B
Foto: Boeing / Letjelica X-37B

Misteriozna letjelica, koja koristi solarnu energiju za kretanje, već 719 dana kruži oko planete Zemlje. Koja je njena svrha - nije poznato, piše portal Science Alert.

Letjelica je poznata pod nazivom X-37B. Pripada američkoj vojci. Ovo je njena peta misija nazvana Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Ne zna se koja je svrha ove misije.

Posljednja, peta misija je oborila rekord one prethodne kada je letjelica kružila oko Zemlje 714 dana, 20 sati i 42 minute.

Američka vojska ne želi preciziritati o čemu je riječ. O misiji govore u uopštenim terminima.

Zna se da je letjelica X-37B nešto poput manje verzije NASA-inog space shuttlea. Vojska Sjedinjenih Američkih Država ima najmanje dvije letjelice sa solarnim pogonom. Izradila ih je kompanija Boeing.

Ne zna se kada će se letjelica spustiti na Zemlju. Ali kada se to desi, nastavit će se kretati na kotačima. Prema navodima vojske, osnovni cilj je da se uz pomoć ove letjelice istraži svemir. Osim toga, zvaničnici nisu saopštili druge detalje.

Neki tvrde da je njena svrha da istraži svemir na osnovu čega bi Sjedinjene Američke Države razvile novo naoružanje. Vojska je negirala te navode.

Letjelica je prvobitno bila konstruisana da može kružiti oko Zemlje 270 dana. Ali, broj dana tokom kojih se kreće se znatno povećao.

Drugi detalji o letjelici X-37B nisu poznati, ali je sigurno da će biti u središtu interesovanja javnosti, navodi portal Science Alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije