Misterija matematičke mozgalice za treći razred zbunila roditelje: Možete li vi riješiti?

1
Radiosarajevo.ba
Misterija matematičke mozgalice za treći razred zbunila roditelje: Možete li vi riješiti?
Arhiv / Ilustracija

Majka je bila potpuno zbunjena kada je vidjela jedno od pitanja za domaći zadatak iz matematike postavljeno za njenu kćerku (8), a ona nije jedina. 

Pitanje iz matematike postavljeno za razred male djece postalo je viralno na društvenim mrežama jer je ostavilo veliki broj odraslih da razmišljaju.

Zbunjena mama Dusty Sappington podijelila je na internetu snimak domaćeg lista Izzy svoje kćerke (8). I od tada zbunjuje roditelje i učenike.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Snimak pokazuje jedno posebno pitanje iz matematike postavljeno za razred učenika trećeg razreda (uzrasta od 8-9 godina), i prikupio je više od 800 komentara.

Pitanje glasi: "Janell je imala 15 klikera. Izgubila je neke od njih. Koliko ih sada ima Janell?"

Znate li rezultat?
Foto: Printscreen: Znate li rezultat?

Jedan popularan odgovor sugerisao je da bi odgovor bio "< 15" (manje od 15), ali to ne može biti tačno, jer bi uključivao minus broj klikera - što bi bilo nemoguće.

Dakle, pravi odgovor bi bio bliži "0 < x < 15": x, broj klikera, je manji od petnaest i veći od nule, pošto znamo da je izgubila "neke", a ne sve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije