SAD / Milijarder otplatio studentski dug cijeloj generaciji

22. 05. 2019. u 09:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Studiranje u Americi nije baš jeftino pa mnogi mladi ljudi zajedno s diplomom dobiju i svoje prve dugove za vratiti, stoga nije čudo da ih je odluka milijardera Roberta Smitha i itekako oduševila.

Naime, držeći govor pred diplomantima Morehouse Collegea u Atlanti, Smith ih je obavijestio da će podmiriti sve studentske dugove za cijelu generaciju, njih 400, a BBC navodi da se ukupna cifra procjenjuje na 40 miliona dolara. 

"U ime osam generacija moje porodice koja je odrasla ovdje želim vam dati mali poticaj", najavio je prije nego što im je otkrio da će im otplatiti dugove.

"Kad imate dugove, životni izbori su vam ograničeni. Smith im je ovim dao slobodu da slijede svoje snove", komentirao je ravnatelj Morehousea.

Morehouse je inače tradicionalno crnački fakultet na kojem su studirali i borac za ljudska prava Martin Luther King, poznati redatelj Spike Lee i glumac Samuel L. Jackson.

Robert Smith jedan je od najprominentnijih afroameričkih filantropa. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na pet milijardi dolara i najbogatiji je crnac u Americi, bogatiji od Oprah.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA