Mijenja se izgled novčanica eura

2
Radiosarajevo.ba
Mijenja se izgled novčanica eura
Foto: Pixabay / Ilustracija / Novac

Europska središnja banka (ECB) planira redizajn novčanica eura. Kako je u ponedjeljak objavila banka, to žele napraviti u saradnji s građanima a proces bi trebao biti završen do 2024. godine.

Dizajn aktuelnih novčanica temelji se na temi "Doba i stilovi." Na njima se vide prozori, vrata i mostovi, ali nema ljudi.

"Isprva je ostalo otvoreno hoće li to biti slučaj i u budućnosti. Nakon 20 godina, vrijeme je da se pomno pogleda dizajn novčanica", rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Muriz Memić nakon saslušanja u policiji: Ovo je sve farsa Hasana Dupovca

Muriz Memić nakon saslušanja u policiji: Ovo je sve farsa Hasana Dupovca

Trebali bi biti osmišljeni na način da se Europljani, bez obzira na dob ili porijeklo, mogu bolje identificirati s njima.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

Prema ECB-u, prvi korak u redizajnu novčanica eura bit će formiranje timova čija će zadaća biti ispitivanje mišljenja građana širom europodručja o mogućim temama za buduće euronovčanice, piše Fenix magazin

Tematska savjetodavna skupina sa stručnjacima iz svake zemlje u valutnom području tada će Upravnom vijeću predložiti izbor novih tema. Članica grupe je, između ostalih, njemačka profesorica informacijskog dizajna Lisa Borgenheimer.

Nakon što savjetodavna grupa dostavi predložene teme, ESB će pitati javnost za mišljenje o odabranim temama. Zatim će se održati takmičenje za dizajn novih novčanica, nakon čega će ECB ponovno konsultirati javnost.

Konačnu odluku donijet će Upravno vijeće. “Želimo razviti euronovčanice s kojima se građani Europe mogu identificirati i koje će koristiti s ponosom”, rekao je direktor ECB-a Fabio Panetta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije