Mesna industrija: Zlostavljanje životinja po zakonu

Radiosarajevo.ba
Mesna industrija: Zlostavljanje životinja po zakonu

Televizijska stanica CTV nedavno je emitovala tajno snimljeni video o tome kako svinjetina dolazi na police supermarketa. Uznemirujući video nije lako pogledati vegetarijancima, ali ni mesožderima, a najgore od svega je što se na ovoj farmi najvjerovatnije sve radi po zakonu, piše Danas.hr.

Video je snimljen na velikoj svinjogojskoj farmi u gradiću Niverville u Kanadi i to zahvaljujući čovjeku koji je tamo radio nekoliko mjeseci prošle godine. Pristao je na snimku sve dok je njegov identitet zaštićen.

Snimak prikazuje proizvodnu liniju s hiljadama skotnih krmača koje borave u malenim metalnim kavezima. Kada su spremne oprasiti se, prebacuju se u veće kaveze. Samo tri sedmice kasnije, prasad se šalje na tov ili na klanje, dok se krmače vraćaju u svoje malene kaveze gdje započinju nanovo s istim ciklusom.

Na videu se vidi kako se praščićima reže rep, a mužjake se kastrira i to bez ikakve anestezije. Praščiće koji ne odgovaraju standardima odmah se ubija i to na način da ih se uhvati za stražnje noge i njihovim glavama udara o čvrste predmete. No, neki od njih i nakon toga uspijevaju ostati živi. Krmače koje više nisu produktivne ubijaju se ispaljivanjem vijaka u mozak, no ni to se ne svaki put ne pokaže efektivnim.

Veterinar iz Ontarija koji je vidio snimku ocijenio je kako je ona dokaz zlostavljanja životinja koje se zanemaruju i nepotrebno izlažu patnji. Životinje trpe nemilosrdnu fizičku i mentalnu bol te prolaze kroz tešku emocionalnu patnju. Stručnjaci s kojima su razgovarali iz CTV-ove emisije W5, pak, kažu kako se na farmi radi prema prihvaćenim standardima industrije te kako vjerovatno nije prekršen nijedan zakon.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije