Matematička jednačina opet podijelila internet: Znate li vi koji je rezultat?

Radiosarajevo.ba
Matematička jednačina opet podijelila internet: Znate li vi koji je rezultat?
Foto: Twitter / Koji je odgovor?

Čini se da je najlakši način da "zakuhate u raji" tako što im pokažete jednostavnu matematičku jednačinu...

Sabiranje, oduzimanje, dijeljenje, množenje - svi smo to učili u školi. Neki su tamo uživali u aritmetici, no većini su brojke bile čudni, teško razumljivi svijet.

Sad se (ponovo) na internetu pojavila jednačina koja je isfrustrirala i podijelila sve, a evo o čemu je riječ:

Koji je odgovor? - undefined

Foto: Twitter: Koji je odgovor?

Podsjetimo, dvije su dominantne metode za rješavanje jednostavnih jednačina - redoslijed operacija. Jedna je PEDMAS (Parenthesis, Exponents, Multiplication, Division, Addition, Subtraction - engleski akronim za zagrade, eksponente, množenje, dijeljenje, sabiranje i oduzimanje). Druga je - koju koristi većina država - BODMAS (Brackets, Orders, Division, Multiplication, Addition, Subtraction - akronim za Zagrade, Pravila, Dijeljenje, Množenje, Sabiranje i Oduzimanje).

Odgovor za jednačinu razlikuje se u zavisnosti koju od ovih metoda koristite, a tri broja su najčešći odgovor - 18, 11 i 56.

Ipak, većina smatra da je tačan odgovor 11, a zbog metode BODMAS. 

Dakle, prateći tu metodu, prvo završavamo ono što je u zagradi - dijelimo 12 sa 4 i dobijemo 3, pa dodamo 1 i rezultat je 4. 

Sad smo ostali na 15-1(4). Sad kad smo riješili unutar zagrada, idemo dalje da se riješimo zagrada i množimo 1 i 4, pa na kraju dobijemo 15 - 4 = 11.

Slična stvar se dogodila i nedavno, kada je objavljena ova jednačina:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije