Nije mit: Zmajevi postoje i žive u Južnoj Africi!

Radiosarajevo.ba
Nije mit: Zmajevi postoje i žive u Južnoj Africi!
Foto: Mistical Raven / Zmaj iz Južne Afrike

Legendarna i snažna mitska stvorenja, zmajevi, uvijek su u pričama usamljeni i rijetki – ili ih se lovi ili tjera. I nema ih mnogo.

Nažalost, isto važi i za zmajeve iz stvarnog života. Da dobro ste čuli!

Ne otkrivate svaki dan da je mitsko biće stvarno i živi na našoj planeti. Ispada da su zmajevi stvarni i žive u Južnoj Africi.

Naime, nazvan po glavnom zmaju iz dobro poznate priče Hobbit, Smaug, maleni šiljasti gušter izgleda upravo poput minijaturnog zmaja - a sad je desetkovan i razrijeđen, kažu naučnici, piše časopis Mistical Raven.

Oklopljenog gmizavca nauka je prvo grupirala pod imenom Cordylus, a ponovna procjena je 2011. godine proizvela njegovo sadašnje ime, Smaug giganteus.

Njihova su tijela prekrivena oštrim, koštanim šiljcima kako bi odvratili šakale i grabljivice, ali i dobronamjerne istraživače koji proučavaju guštere.

Zmaj iz Južne Afrike - undefined

Foto: Mistical Raven: Zmaj iz Južne Afrike

„Pustili su mi krv mnogo, mnogo puta“, kazao je Shivan Parusnath s Univerziteta Witwatersrand u Johannesburgu.

Kao i izmišljeni Smaug, provedu veći dio svog vremena pod zemljom, čak pola metra ispod površine u provincijama Free State i Mpumalanga u Južnoj Africi.

Također su veoma izbirljivi u tome gdje stvaraju svoje jazbine, zahtijevajući vrlo specifičnu kombinaciju klimatskih uvjeta, vrste tla i vrsta plijena.

Iako imaju prilično učinkovit oklop i jedinstveni način života pod zemljom, to nije dovoljno da se zaštiti od puteva i farmi, od lokalnog stanovništva koji odvode životinje da prave tradicionalni ljubavni napitak, ili od odgajivača gmazova koji ilegalno prodaju.

Zmaj iz Južne Afrike - undefined

Foto: Mistical Raven: Zmaj iz Južne Afrike

U posljednje tri decenije, gotovo 1.200 ovih guštera je izvezeno s dozvolom, ali nije poznato koliko ih je ilegalno izvezeno.

Tim se životinjama u Europi trguje još od 1800-ih godina. Od tada je zabilježen samo jedan slučaj da se životinja uspješno uzgaja u zatočeništvu.

Uvedene su i mjere zaštite tih stvorenja. Međunarodno su i nacionalno zaštićeni. Jedna od organizacija, Fond za zaštitu divljih životinja se zalagao da Smaug bude prepoznat kao "nacionalni gušter".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije