Mali leteći medvjedići: Možete li se sjetiti imena svih likova iz ovog crtića?

0
Radiosarajevo.ba
Mali leteći medvjedići: Možete li se sjetiti imena svih likova iz ovog crtića?
Radiosarajevo.ba / Tina, Smradec i Dado

U šumarku skrivenom,
medvjeda je malih dom, 
oni čak i lete...

Mali leteći medvjedići (engl. The Little Flying Bears), hrvatsko-kanadska crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupea, bila je jedna je od najuspješnijih crtanih serija s ovih prostora, prodana u stotinjak država.

Izvorno se prikazivala početkom 1990-ih uz višemilionsku gledanost u Kanadi i državama Srednje i Jugoistočne Europe, gdje se nekoliko puta ponovno prikazivala na nacionalnim televizijama.

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Autor i začetnik serije je Dušan Vukotić koji je pozvao Peru Kvesića na izradu crtića za inostranstvo.

Zahvaljujući Vukotićevim poznanstvima, ostvarena je koprodukcija s Kanadom. Dotad su prve epizode već stekle zavidnu popularnost na području Hrvatske, a izdan je i album sa samoljepljivim sličicama i nekoliko slikovnica.

Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, tamo je dom zajednice koju predvodi mudri stari medvjed Platon. U tome mu pomažu leteći medvjedići, među kojima najviše Tina i Dado koji uvijek slušaju njegove savjete, baš kao i savjete sove zvane Grga.

U svakoj epizodi krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost i vratiti sklad u njihovo obitavalište – šumu. Da ne bi sve bilo idealno, brinu se lasice Smradac i Smucalo koji šumu zagađuju otpacima ljudskog napretka.

Na velikom odlagalištu smeća u blizini šume često nalaze konzerve, naftu, spojeve i ostale otpatke te neprestano traže načine da poremete želju letećih medvjedića za mirom i radošću. U spletkama im se često pridružuje i zbunjena zmija zvana Sliniša.

No najzaposleniji među medvjedićima, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica te braća Joško i Janko uvijek uspiju poremetiti planove nestašnih lasica.

Serija se izvorno prikazivala 1990. – 1991. u ukupno 39 epizoda u Kanadi i na području Jugoslavije. Između ostalog prikazivala se i u Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Makedoniji, Poljskoj, Izraelu, Španiji, Sloveniji, Švedskoj, Arapskom svijetu, Islandu, Rusiji i dr. Posebnu je popularnost stekla u bivšim komunističkim zemljama poput Sovjetskog saveza, Čehoslovačke i Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije