Majmuni mogu prepoznati sebične osobe

Radiosarajevo.ba
Majmuni mogu prepoznati sebične osobe

Majmuni ne vole sebične ljude, čak ni kad im daju ukusnu hranu.

Prema studiji objavljenoj prošle sedmice u žurnalu Nature Communications majmuni možda sude ljudima kao ljudi. Istraživači su otkrili da ovi primatiizbjegavaju uzeti hranu od ljudi koji su se pokazali kao sebični, piše Time.com.

U studiji je sedam veoma društvenih majmuna vrste capuchin gledalo dvojicu glumaca u isceniranoj predstavi. Glumci su pomagali ili odbijali pomoći jedno drugome u otvaranju tegle u kojoj je igračka. Oni su poslije toga ponudili majmunima poslasticu,  a majmuni nisu uzmali slatkiš od čovjeka koji je odbio pomoći.

Psiholog sa Vankuverskog univerziteta u Kanadi Kiley Hamlin objasnila je za magazin Scientific American da su capuchin majmuni odbili poslasticu kao znak opreza na opasnost.

Prema CBS News sposobnost majmuna da procijene osobu mogla bi biti ključna za njihov opstanak. Divlji capuchin majmuni zavise od saradnje, izbor lošeg partnera vjerovatno znači da su od početka na gubitku.

Ne mogu samo capuchini prepoznati koje su poslastice iz loše namjere. Slično ponašanje je viđeno i kod čimpanzi i tromjesečnih beba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije