Luksuzan i moderan: Njegova izgradnja je koštala 187 milijardi maraka. Kako je postao 'grad duhova'?

0
Radiosarajevo.ba
Luksuzan i moderan: Njegova izgradnja je koštala 187 milijardi maraka. Kako je postao 'grad duhova'?
Foto: Prtscr / X.com / Forest City

Muškarac koji je istraživao 'grad duhova' vrijedan 80 milijardi funti (187 miliona maraka) napravio je iznenađujuće otkriće dok je bio tamo.

YouTuber Ben Morris odlučio je posjetiti visoko tehnološki razvoj u Johoru, Malezija, koji je trebao biti futuristički urbani centar s velikim ulaganjima iz Kine.

Nazvan 'Forest City', obećavao je luksuzan život, modernu infrastrukturu i ekološki prihvatljivo okruženje. Međutim, nakon što je projekat pokrenut 2016. godine, stvari se nisu odvijale prema planu.

Danas sunčano i 30°C: Objavljena prognoza do utorka - stižu promjena vremena i zahlađenje

Danas sunčano i 30°C: Objavljena prognoza do utorka - stižu promjena vremena i zahlađenje

Djelomično zbog promjena u kineskim kapitalnim kontrolama 2017. godine, došlo je do nedostatka ulaganja bogatih kupaca.

U svom YouTube videu, Morris je objasnio:

"Spekulira se da su razlozi za to različiti. Prvo, došlo je do velike krize nekretnina u Kini koja nije pogodila samo projekte u zemlji, već i one u inostranstvu.Ovo je imalo velike posljedice za projekte poput Forest Cityja, gdje su se investitori suočili s ozbiljnim finansijskim problemima i nisu mogli završiti ono što su započeli. I na kraju, ovaj grad je izgrađen da zadovolji tržište bogatih kineskih kupaca, koji bi posjedovali sekundarnu nekretninu u inostranstvu.

"Međutim, tokom gradnje, bivši premijer Malezije uveo je restrikcije na vize za kineske kupce kako bi spriječio da postane grad izgrađen za strance. S obzirom na to da su Malezijci već bili isključeni iz kupovine, to je stvorilo veliku neravnotežu između ponude i potražnje za nekretninama."

Ovi razlozi, u kombinaciji s visokim troškovima, uzrokovali su da mnogi stanovi ostanu prazni.

Ipak, Morris je bio iznenađen koliko su nekretnine luksuzne. Dok je obilazio savremeni kompleks, rekao je: "Ovo je vaš vlastiti privatni sprat i ulaz, čak možete vidjeti most s vašeg balkona."

Stanovi su imali teniske terene, bazene, teretane i praktično sve što vam treba.

Nazmi Hanafiah, IT inženjer koji se preselio u Forest City, rekao je za BBC da je napustio ovo područje nakon samo šest mjeseci.

"Uspio sam pobjeći iz ovog mjesta," rekao je Nazmi, koji je iznajmljivao jednosobni stan.

"Nije me briga za depozit, nije me briga za novac. Samo sam se morao maknuti.

"Dok se ponovo vraćam, osjećam jezu. Ovdje je usamljeno - samo si ti i tvoje misli."

Dodao je: "Iskreno, to je zastrašujuće. Imao sam velika očekivanja za ovo mjesto, ali je to bilo loše iskustvo. Ovdje nema šta da se radi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije