Ljubimci će moći posjetiti bolesne vlasnike

Radiosarajevo.ba
Ljubimci će moći posjetiti bolesne vlasnike


Pravo da posjećuju svoje bližnje u bolnicama i staračkim domovima uskoro neće imati samo rođaci i prijatelji bolesnih Italijana, već će dozvolu za posjete dobiti i kućni ljubimci koje su se zaželjele svojih vlasnika.

Takav zakon su donijele vlasti italijanske regije Emilia-Romagna, javili su italijanski mediji.

Lorenzo Croce, sudija koji vodi slučajeve vezane za životinje, rekao je da je njemu i članovima inicijativne grupe koju predvodi bilo potrebno sedam godina da izdejstvuju usvajanje zakona o "četvoronožnim posjetiocima". Ta grupacija planira da nastavi rad na proširenju prava životinja.

Dobrobit za pacijenta

Ljekari podržavaju ideju Crocea i njegovih prijatelja jer, kako tvrde, ljubimci često doprinose ozdravljenju pacijenata, s obzirom da druženje sa njima podiže raspoloženje bolesnika i usađuje im volju za životom.

Ljekari u regiji Emilia-Romagna su napomenuli da će životinje prije susreta sa bolesnim gazdama prolaziti higijenski tretman jer, kako su izjavili, nikakve sanitarne norme u bolnicama ne smiju biti narušene.

Novi zakon, koji vlasti tog regiona još treba da dorade, postaće prvi korak ka popularizaciji zooterapije, u čijoj osnovi leži princip interakcije bolesnika i životinja. U takvom vidu liječenja učestvuju ne samo psi i mačke, već i ptice, konji, delfini i mnogi drugi predstavnici faune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije