Lijepi Deni je bio ljubavnik i jednog kralja

Radiosarajevo.ba
Lijepi Deni je bio ljubavnik i jednog kralja
/ Kurir
Denham Deni Fouts vodio je bogat život.

Rođen je 1914. godine, kao Luis Denham Fouts u Jacksonvilleu u Floridi, ali niko nije ni sanjao šta će na kraju postati mali Deni koji je sa samo 12 godina slao protestna pisma zbog zloupotrebe životinja u filmskoj industriji.

Luis Denam Fauts radio je kao sladoledžija u rodnom Džeksonvilu, dok ga otac nije poslao u Vašingtonu. Na Menhetnu se zaposlio kao magacioner i tu je uspješno privlačio pažnju svojim izgledom.

"Tanak poput hijeroglifa, imao je crnu kosu, svjetlosmeđe oči i rupicu na bradi, bio je apsolutno očaravajući i toliko zgodan da je to bilo smiješno", pisao je o njemu književnik Glenway Vescott, piše Kurir.

Pregršt bogatih muških i ženskih mecena borilo se za Denijevu naklonost. Pisac Kristofer Isherwood nazvao ga je "najskupljom muškom prostitutkom na svijetu", a čuveni Truman Capote "najodržavanijim dječakom na svijetu".

Poput junaka najboljih romana, Fouts je izmislio sam sebe. Kada neko ne bi znao za njegovu prošlost, on bi izmislio priču koja bi sagovornike apsolutno očarala. Zato i nije čudo što se na spisku njegovih moćnih ljubavnika nalaze mnoge veoma važne ličnosti.

Još dvadesetih godina dvadesetog vijeka Fouts je opljačkao jednu svoju mušteriju, grčkog milionera. Zatvorsku kauciju i puštanje na slobodu platio mu je velški pjesnik Ewan Morgan, drugi vikont Tredegara.

Ipak, nestalni i nemirni Deni brzo je raskinuo sa vikontom da bi potom uživao u vezi sa grčkim princem Pavlom, koji ga je ostavio kada je postao kralj.

Deni je potom volio industrijalca Petera Wotsona, a u Trumana Capotea se zaljubio preko fotografije. Legenda kaže da je iz Pariza Trumanu stigao blanko ček na čijoj je poleđini pisalo "dođi". Međutim, slavni književnik nije prihvatio ček, ali je došao u Pariz. Provodio je sate sa Foutsom u njegovom mračnom stanu.

U knjizi "Uslišene molitve", svom posljednjem i nedovršenom romanu, napisao je priču "Nepokvarena čudovišta", koja je zasnovana na Trumanovom viđenju Denijevog života.

Raskalašni način života koštao ga je previše. Imao je samo 34 godine kada je, usled hipertrofije lijeve srčane komore, pronađen mrtav u kupatilu u Rimu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije