Lijepe vijesti: Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu više nije ugrožena

0
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu više nije ugrožena
Foto: X.com / Iberian lynx

Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu, Pirenejski ris, više nije klasificirana kao ugrožena, stoji u izvještaju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), piše BBC.

Danas, 20. juna, IUCN, koji kategorizuje vrste prema razini rizika s kojima se suočavaju na "crvenom popisu", prebacio je Pirenejskog risa s popisa "ugrožene vrste" na "ranjivu".

Broj odraslih jedinki 2001. godine iznosio je 62, a 2022. godine 648. Mladih i odraslih risova, procjenjuje se, sada ima više od dvije hiljade. Ova vrsta divlje mačke, inače, živi na području Španije i Portugala. Nekada su Pirenejski risovi živjeli na cijelom Pirenejskom poluotoku, ali 1960-ih godina broj jedinki drastično je opao. Zbog gubitka staništa i krivolova, vrsta je došla na rub izumiranja. 

Njemačka započinje istragu: Šta je sve krivo napravljeno u pandemiji COVID 19

Njemačka započinje istragu: Šta je sve krivo napravljeno u pandemiji COVID 19

Važnu ulogu u spašavanju od izumiranja odigrali su programi za oslobađanje stotina risova iz zatočeništva te obnavljanje šikara i šuma. Francisco Javier Salcedo Ortiz, koordinator odgovoran za vođenje akcije očuvanja, opisao ju je kao "najveći oporavak mačje vrste ikad".

Ortiz je rekao da ima još "puno posla" kako bi se osiguralo da životinje prežive i da se vrsta oporavi. Inače, utemeljen 1964. godine, IUCN-ov crveni popis ugroženih vrsta razvio se u svjetski najopsežniji izvor informacija o globalnom statusu očuvanosti životinjskih i biljnih vrsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije