Lejla Šebić pokazala kako 'sarajevska škola' igra gume

1
A. Ći.
Lejla Šebić pokazala kako 'sarajevska škola' igra gume
Foto: Instagram / Lejla Šebić

Lejla Šebić, profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu i fitness trenerica, odlučila se vratiti se u mlade dane i podsjetiti nas na igre koje smo svi obožavali kao djeca.

Sudjelovala je u radionici na Sarajevo Film Festivalu u kojoj su djeca imala priliku naučiti stare dječije igre, poput gume, hula hopa, klikera...

Na svom Instagram profilu podijelila je snimak u kojem je pokazala kako igrati gume, kojim je probudila nostalgiju kod mnogih i u samo par dana skupila više od 1,5 miliona pregleda.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Evo kako se igra gume 'sarajevska škola'. Cilj je doći do broja 10 bez greške, ako igrač pogriješi onda čuva gumu, a drugi igrač počinje svoju igru.

Drugi teži nivo je kad se guma podigne na koljena i izvedu se svi brojevi na većoj visini", napisala je u postu.

Par dana poslije, nakon što je video postao viralan i prikupio mnogo pregleda, Šebić je na svom Facebook profilu objavila pomenutu statistiku, te uputila emotivan apel roditeljima.

"Video koji je u samo par dana pregledan 1.574.036 puta. Vratio nas je u sretno djetinjstvo. Zašto su sve te igrice zaboravljene? Zašto se nisu prenosile sa generacije na generaciju?

Naučimo djecu kako da se igraju bez mobitela sa vrlo jeftinim rekvizitima: "Gumom iz naninih gaća", kredama i klikerima... Naučimo ih da prave vrijednosti koje se cijene nisu materijalne (markirana odjeća, mobiteli i sl.) već sposobnosti, znanja i vještine koje se postižu samo svojim trudom, radom i vježbanjem.

Djeca novog stoljeća postaju informatički obrazovana već sa 3 godine ali nažalost motorički su strahovito nazadovala u odnosu na nas, djecu iz prošlog stoljeća", stoji u objavi.

Video koji je u samo par dana pregledan 1 574 036 puta. Vratio nas je u sretno djetinjstvo. Zaŝto su sve te igrice...

Posted by Lejla Sebic on Monday, August 21, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije