Lego povlači set koji je razljutio Islamsku zajednicu

Radiosarajevo.ba
Lego povlači set koji je razljutio Islamsku zajednicu


Lego je svoj set kockica pod nazivom ‘Jabba’s Palace’ dodao Star Wars kolekciji prošle godine, što je naljutilo Islamsku zajednicu u Austriji. Set je namijenjen djeci uzrasta od 9 do 14 godina, a prikazuje Jabbu u njegovoj jazbini. Jabba je negativac nalik na debelog crva, koji se prvi put pojavio u filmu Return of the Jedi iz 1983. godine, a smješten je u građevini koja podsjeća na džamiju, punoj raketa i oružja gdje puši nargilu i princezu Leiu drži u zatočeništvu, piše Index.

"Ovakvo nešto ne pripada u dječije sobe. Set je pedagoška bomba i prikazuje muslimane kao teroriste. Jabba je prikazan kao terorist koji puši nargilu i ubija svoje žrtve", izjavila je Melissa Gunes, glasnogovornica Turske kulturne asocijacije (TCA) u Austriji. 

Kritičari tvrde da postoji i velika sličnost između Jabbine palate i Aja Sofije u Istanbulu, a od Lega je zatraženo da odmah povuče proizvod sa tržišta. Međutim Lego je odbio zahtjev i insistirali su na tome da je proizvod samo vjerna reprodukcija scene iz filma. 

"Ne vidimo razlog da ga povučemo s tržišta, samo smo pratili priču filma", saopštili su iz Lega

Međutim proizvod će ipak biti povučen 2014. godine ali ne zbog kontroverze već zbog činjenice da se tematski setovi mijenjaju svake dvije godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije