Legende o šahu i nešto drugačije figure

Radiosarajevo.ba
Legende o šahu i nešto drugačije figure


Šah je jedna od najstarijih igara, koja se igra već stoljećima. Igraju je dva igrača na ploči kvadratnog oblika; podijeljenom u 64 polja. Polja su obojena naizmjenično svjetlom i tamnom bojom, a na tabli se nalazi 16 bijelih i 16 crnih figura.

Nije poznato tačno mjesto niti vrijeme nastanka šaha. Prvi put je šah spomenut  krajem šestog stoljeća, iako se vjeruje kako je nastao znatno ranije. Najčešće je uvjerenje kako je šah nastao u Indiji, dok drugi vjeruju kako je igra nastala u Kini ili Središnjoj Aziji.

Legenda o zrnima žita

Jedna od legendi kaže da je šah nastao u Indiji. Kralj Šahram oduševio se igrom i odlučio nagraditi tvorca iste - Sissa ben Dahiru. Kada ga je pitao kakvu nagradu želi, on mu je rekao da želi da mu se isporuči onoliko žita koliko se dobije kada se na prvo polje šahovske table stavi jedno zrno, a na svako naredno polje dva puta više nego na prethodno. Kralj je mislio da se radi o beznačajnoj količini, ali se ispostavilo da na svijetu ne postoje tolike količine žita. To je bila količina od 18.446.744.073.709.551.615 zrna.

Druga verzija govori kako je Sissa ben Dahir morao izumiti neku igru koja će zanimati kralja, a za uzvrat bi izbjegao sigurnu smrt.

Perzijska verzija

Indijsko poslanstvo donijelo je perzijskom kralju Hosroe I Anoršovanu (Pravedni), kome je Indija plaćala danak, šahovsku ploču sa figurama. Indijci su tražili od kralja ili da sam pronađe pravila tajanstvene igre ili da odustane od danka.

Hosroe se našao u čudu ali je nekom perzijskom mudracu uspjelo da odgonetne smisao igre. Ovaj događaj je ispisan u perzijskoj pjesmi Knjiga o čatrangu.

Šah krivac za pad Troje

Postoji legenda koja pripisuje izum šahovske igre grčkom junaku Palamedu. On je igru, navodno, izmislio za vrijeme opsade Troje. Grčkim vojnicima je za vrijeme opsade bilo dosadno. Da bi se grčki vojnici razonodili, Palamed je izmislio šah.

Palamed je u jednoj partiji izveo interesantan manevar: konjem je upao u protivnički tabor i dao mat. Tako se, po legendi, rodila ideja o pravljenju velikog drvenog konja u kojem su se sakrili grčki vojnici. Ostalo je historija...

Šah kao simbol kosmosa

Kako smo već naveli, mnogi vjeruju da je šah nastao u Kini, a sačuvane stare priče govore da se tu igrao još prije dve hiljade godina. Jedna od njih opisuje ogroman i skupocjen ćilim na kojem izrazito lijepe djevojke izvode igru sa živim figurama.

Knjiga "Šah, simbol kosmosa" govori o tome da se u kineskim dokumentima pojavljuju dokazi kako je šah nastao 569. godine u Kini kao astrološka koncepcija za prognoziranje državnih događaja, pa i ishoda ratnih sukoba.

Uzbekistanske figure

U Uzbekistanu su prilikom arheoloških iskopavanja nađene dve figurice od slonovače koje pripadaju periodu vladavine cara Huviške iz drugog stoljeća. Stručnjaci smatraju da su to šahovske figurice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije