Kućni ljubimci čuvaju zdravlje beba

Radiosarajevo.ba
Kućni ljubimci čuvaju zdravlje beba

Uprkos raširenom mišljenju da ljubimac tokom trudnoće i prvih dana djetetovog života nije poželjan, nova studija dokazala je da su djeca čije su majke tokom trudnoće provodile vrijeme sa životinjama otpornija na alergije i astmu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology pokazuje da su ona djeca, čije su porodice imale ljubimce od ranije, znatno manje izložena opasnostima alergena ili asmatičnim oboljenjima.

Ispitivanje je obuhvatilo 1187 novorođenčadi i trajalo je dvije godine. U tom periodu zdravstveno stanje djece provjereno je četiri puta: odmah po rođenju, nakon pola godine, godinu i dvije godine dana, prenosi portal PawNation.

Ispostavilo se da ona djeca koja su rođena u porodicama sa kućnim ljubimcem imaju za skoro trećinu manji nivo imunoglobina E (IgE) koji je povezan sa razvojem alergija i astme.

Autorica studije Christine Cole Johnson izjavila je da rezultati istraživanja ne trebaju čuditi roditelje. Otpornost djeteta, prema njenim riječima, raste i tokom trudnoće, pa je bolje da djeca tada budu izložena eventualnim štetnim uticajima koji dolaze od malih, krznenih životinja, jer tako brže razvijaju otporniji sistem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije