Krijesnice ljetnog neba uskoro dostižu maksimum

Anadolija
Krijesnice ljetnog neba uskoro dostižu maksimum
Kao i svake, i ove godine bit ćemo u prilici golim okom na noćnom nebu promatrati poznati meteorski roj Perzeida poznat i pod nazivom Suze svetog Lovre. Bit će vidljiv od 11. do 13. augusta, od četvrtka do subote.

O posebnostima ovogodišnjih Perzeida i utjecaju gravitacije Jupitera na njihovu stazu govorio je voditelj Planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu Ante Radonić.

Najbolje vrijeme za promatranje Perzeida bit će između 11. i 13. augusta, od četvrtka do subote, iako se ti meteori u manjoj mjeri pojavljuju od 23. jula do 22. augusta.

Zemlja u ovom periodu prolazi kroz oblak sitnih čestica i bit će moguće vidjeti nekoliko desetaka tih čestica u jednom satu, i to u idealnim uvjetima.

Idealni uvjetu su, kaže Radonić, dobra vidljivost, tamno nebo, pozicija za promatranje izvan grada i daleko od onečišćenja gradskom svjetlošću te čista atmosfera da bi se mogli vidjeti i meteori slabijega sjaja.

Promatranje neba od pola noći do svitanja dat će veći broj uočenih Perzeida. Meteori se promatraju golim okom, gleda se cijelo nebo, stoga treba izabrati mjesto s pogledom na sve strane svijeta.

”Jer, iako ti meteori dolaze iz pravca zviježđa Perzej, mogu se pojaviti na bilo kojoj strani“, kaže Radonić.

Ostaci kometa Swift-Tuttle

”Zemlja prolazi kroz stazu kojom se kreću čestice zaostale od kometa Swift-Tuttle, kometa koji je stoljećima prolazio ovim dijelom Sunčeva sustava, tako da su se čestice raspršene s jezgre kometa rasprostrle po cijeloj stazi. Nemoguće je predvidjeti gdje je njihova gustoća najveća“, poručuje Radonić, inače stručnjak za astronomiju i astronautiku.

Čestice koje će izgarati su velike do nekoliko milimetara, rijetke su do centimetra u promjeru i nema većih komada koji bi stigli do površine zemlje.

Te male čestice vrlo brzo sagore u atmosferi Zemlje, poručuje Radonić.

Meteori koji su nastali od većih čestica su jako sjajni i ostavljaju ionizirani zrak sličan dimu koji ostane neko vrijeme u atmosferi, a većina ih izgara od 100-tinjak do ispod 80 kilometara visine. Toliko su mali da se ne mogu vidjeti niti radarom.

Komet Swift-Tuttle obiđe Sunce jednom u 130 godina, posljednji put je primijećen 1992. godine, a ponovo će biti tek u sljedećem stoljeću u ovom dijelu Sunčevog sustava.

Radonić pojašnjava kako većina kometa ima pravilnu stazu u obliku izdužene elipse.

”Upravo prije 22 mjeseca, planet Jupiter je prošao nedaleko od staze ovog kometa. Vjeruje se da su ove sitne čestice, uslijed djelovanja gravitacije Jupitera, skrenule sa uobičajene staze preko milijun kilometara. Mogući efekt je da će grupa čestica biti bliže Zemljinoj stazi, što bi se možda moglo vidjeti po većem broju Perzeida“, najavljuje Radonić.

Očekivani mogući maksimum meteora je 12. augusta u sedam sati ujutro, kada je u našim krajevima već dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije