Kozaci na putu za Pariz da proslave poraz Napoleona

Radiosarajevo.ba
Kozaci na putu za Pariz da proslave poraz Napoleona

Dvadesetak ruskih kozaka krenulo je u nedjelju na konjima iz Moskve u pravcu Pariza s namjerom da pređu 2.500 kilometara po tragu svojih predaka koji su progonili Napoleona I 1812. godine, poslije njegovog pohoda na Rusiju.

Dvadeset i tri kozaka sudjeluju u ovom maršu preko šest zemalja, Rusije, Bjelorusije, Poljske, Litvanije, Njemačke i Francuske.

Događaj je organiziran u okviru proslave 200. godišnjice neuspjelog pohoda Napoleona I na Rusiju, koji je obilježila bitka kod Borodina 7. septembra 1812.

Francuski car je nekoliko mjeseci ranije pokrenuo invaziju na carističku Rusiju. Ušao je u Moskvu u septembru, ali car Aleksandar I nije kapitulirao. U oktobru je Napoleon prisiljen na katastrofalno povlačenje iz Rusije. 

Veliku vojsku pod komandom Napoleona u novembru su pri prelasku rijeke Berezine pobijedile ruske trupe, naročito bataljon kozaka.

Kozaci planiraju da do polovine oktobra dođu u Fontainebleau, blizu Pariza, gdje je Napoleon I abdicirao 1814. godine.

"Ovo je marš za mir, marš za sjećanje na sve one koji su pali u ratu između 1812 i 1814", objasnio je agenciji AFP Pavel Moščalkov, čovjek koji je imao ideju da organizira ovaj marš.

"Za vrijeme marša, položit ćemo cvijeće na grob ruskih boraca, ali i Francuza i Poljaka", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije