Koliko sedmično se radi u Europi: Evo ko najviše, a ko najmanje provede na poslu

0
Radiosarajevo.ba
Koliko sedmično se radi u Europi: Evo ko najviše, a ko najmanje provede na poslu
Foto: DW / Ilustracija / Radnici

Prošle godine svi zaposleni u EU stari između 20 i 64 godine odradili su sedmično u prosjeku 36,1 radni sat, otkriva Eurostat.

Kad se pobliže pogleda svaka od članica EU-a, vide se velike razlike u broju odrađenih radnih sati. Najviše sati sedmično prema službenim statistikama Eurostata odrade Grci – čak 39,8, slijede Rumuni s 39,5 radnih sati, Poljaci s 39,3 i Bugari s 39 radnih sati sedmično.

S druge strane, najmanje se sedmično radi u Nizozemskoj – samo 32,2 sata – a tu zemlju slijede Austrija s 33,6 sati i Njemačka, u kojoj se svaki tjedan u prosjeku odrade 34 sata.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Prema rezultatima ovog istraživanja, građani Bosne i Hercegovine u prosjeku rade 41,4 sata sedmično, što je treća najveća "satnica" u Europi. Ispred Bosne i Hercegovine nalaze se samo Turska 44,2 sata i Srbija 41,7 sati sedmično.

Prema metodologiji Eurostata, najviši broj radnih sati 41,5 sedmično odradi se u djelatnosti poljoprivrede, rudarstvu 39,5 sati sedmično te građevini 38,9 radnih sati.

Najmanji broj radnih sati zabilježen je u zabavnoj industriji (33 sata), potom u obrazovanju (31,9 sati), a uvjerljivo najmanji broj prijavljenih radnih sati imaju 'zaposleni u kućanstvima', tj. domari i pomoćni radnici – oni svake sedmice odrade 26,7 sati, prenosi tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije