Koliko boja vidite na slici?

2
Radiosarajevo.ba
Koliko boja vidite na slici?
Foto: Screenshot / X.com / Mozgalica

Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku - bilo da je riječ o mobitelu ili laptopu, najviše ovisi o svjetlu i 'moodu' ekrana, kao i osvjetljenju u prostoriji.

Kad je korisnik @jscarto na X-u, odnosno bivšem Twitteru, podijelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti lavinu od nekoliko desetina hljada komentara, prenosi Metro.uk.

Riječ je o takozvanoj 'Mach Bands iluziji' nazvanoj po fizičaru koji je primijetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mjestu prelaza boje u drugu nijansu - pa na skali boja neko vidi njih 20, a drugi samo tri. Osim toga, mrežnica oka svakome drugačije 'snimi' sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utječu i vanjski faktori poput loma svijetla na ekranu uređaja koji koristimo.

Jeziva smrt u SAD: Djevojčicu progutala rupa u pijesku na plaži

Jeziva smrt u SAD: Djevojčicu progutala rupa u pijesku na plaži

"Ja ih vidim 11", rekao je jedan korisnik i dodao kako "uspjeh" u rješavanju ovog zadatka ovisi i o tome kakav nam je vid, pa će starije osobe vjerovatno vidjeti manje boja bez obzira na grafiku monitora.

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentarisao da usprkos godinama vidi 13 boja, dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima općenito navodili manji broj boja nego žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije