Kolekcija predmeta princeze Diane prodata za više od pet miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Kolekcija predmeta princeze Diane prodata za više od pet miliona dolara
Foto: Julien's Auctions / Na rasprodaji bilo više od 200 predmeta

Kolekcija predmeta koje su nekada posjedovali članovi britanske kraljevske porodice, uključujući haljine i bilješke pokojne princeze Diane, prodata je za više od pet miliona dolara (9,13 miliona KM).

Aukcija je održana u Californiji.

Na rasprodaji je bilo više od 200 predmeta, a aukcionari Julien's Auctions su je naveli kao najobimniju kolekciju Dianinih ličnih stvari otkako je održala sopstvenu dobrotvornu aukciju dva mjeseca prije smrti 1997. godine.

Žestoka oluja u Hrvatskoj: U Zagrebu stali tramvaji, grad pada u mnogim gradovima, sve ide prema BiH

Žestoka oluja u Hrvatskoj: U Zagrebu stali tramvaji, grad pada u mnogim gradovima, sve ide prema BiH

Večernja haljina s otvorenim ramenima koju je dizajnirao Britanac Victor Edelstein, a koju je Diana nosila u Londonu i Njemačkoj 1987. godine, prodata je po cijeni od 910.000 dolara (1,6 miliona KM), što je četiri puta više od prvobitne procijene cijene, prenosi BBC.

Edelstein je dizajnirao i čuvenu tamnoplavu haljinu koju je princeza nosila kada je plesala s glumcem Johnom Travoltom u Bijeloj kući 1985. godine.

Tamnoplava haljina bez naramenica Murray Arbeid, koju je princeza Diana nosila dva puta tokom 1980-ih također je nadmašila procjenu i prodata je za 780.000 dolara (1,4 miliona KM).

Ružičasta haljina od svilene košulje sa cvijetom koju je dizajnirao Catherine Walker, koju je Diana nosila kada je gledala princa Williama kako igra sport na stadionu Richmond 1988. godine, prodata je za 444.500 dolara (811.456 KM).

Dio prihoda od aukcije od ove haljine bit će doniran britanskoj humanitarnoj organizaciji za mišićnu distrofiju.

Nekoliko pisama, uključujući i one koje je Diana pisala bivšoj domaćici njenog porodičnog doma Spencer, gospođi Pendrey dok je bila trudna s princom Harryjem, prodata su za više od 20.000 dolara (36.511 KM).

Svi omiljeni dizajneri princeze Diana, uključujući Edelsteina, Caroline Charles i Catherine Walker su bili predstavljeni na aukciji pod nazivom "Princess Diana's Elegance & A Royal Collection", koja je održana u Los Angelesu u utorak.

"Ova izuzetna odjeća, obuća i aksesoari dali su ne samo modne izjave, već su pokazali i njenu toplinu i humanost koji su Dianu učinili najpopularnijom i najvećom ikonom kraljevskog stila svih vremena", rekao je direktor aukcijske kuće.

Do prodaje je došlo nakon što je haljina koju je dizajnirao Jacques Azagury koju je Diana nosila u Italiji 1985. postavila novi svjetski rekord za najskuplju haljinu koju je član kraljevske porodice nosio, prodata za više od milion dolara u decembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije