Orke mogu imitirati ljudski govor: Poslušajte kako govore "hello" i "bye-bye"

Radiosarajevo.ba
Orke mogu imitirati ljudski govor: Poslušajte kako govore "hello" i "bye-bye"
Kitovi ubice mogu imitirati ljudski govor, utvrđeno je to novim istraživanjem u kojem je snimljen glas kita ubice nazvanog Wikie.

Wikie imitira riječi poput "hello" (zdravo), "one, two" (jedan dva) i "bye, bye" (ćao, ćao). Istraživanje je pokazalo da mogu imitirati i pokrete drugih orki, ali također neka istraživanja kažu kako mogu kopirati i zvukove delfina, kao i morskih lavova.

"Željeli smo vidjeti koliko fleksibilni kitovi ubice mogu biti kada kopiraju zvukove. Željeli smo im predstaviti nešto što nije u njihovom standardnom repertoaru, a riječ hello nije nešto što bi rekao kit ubica", rekao je profesor s Univerziteta St. Andrews Josep Call.

Wikie nije prva životinja koja je uspjela imitirati stvaranje ljudskih zvukova. Delfini, slonovi, papige, orangutani, pa čak i beluga kitovi su snimljeni kako oponašaju naše izjave tako što koriste čitav niz fizičkih mehanizama.

Istraživači kažu kako samo jedan mali dio životinjskog kraljevstva može imitirati ljudski govor pomoću moždanih vijuga i vokalnog aparata, ali je to teško utvrditi.

"To je ono što ovo čini mnogo impresivnijim. Iako je morfologija orki tako različita, one još uvijek mogu proizvesti zvuk koji je tako sličan zvuku druge vrste, u ovom slučaju naše", rekao je Call i istaknuo da se istraživanjem ne može utvrditi da li orke razumiju šta znače riječi koje izgovore i da dokaza za to nema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije