Kit koji je internet senzacija zapravo je odbjegli ruski špijun Hvaldimir?

Radiosarajevo.ba
Kit koji je internet senzacija zapravo je odbjegli ruski špijun Hvaldimir?
PrtScr / Špijun Hvaldimir

Beluga kit koji je postao internet senzacija nakon snimka na kojem se s ljudima igra s loptom vjerovatno je životinja koja je pobjegla iz ruskog špijunskog programa, tvrde stručnjaci.

Prošle sedmice jedan od najviralnijih snimaka na internetu bio je upravo taj - kit koji se izuzetno prijateljski ponaša, donosi ragbi loptu grupi Južnoafrikanaca i strpljivo čeka da mu oni bace loptu ponovo u okean. 

Također, ranije ove godine, vjerovatno isti kit vratio je ženi iPhone koji joj je ispao u vodu - snimak je također bio čudesno viralan. 

Ipak, eksperti za ponašanja ovih životinja tvrde da je riječ o istoj belugi, navodno Hvaldimiru, neuhranjenom mužjaku za kojeg se vjeruje da je odbjegli "špijun" kojeg je trenirala ruska mornarica. 

O Hvaldimiru su mediji također već pisali, i to u aprilu ove godine, kada je životinja otkrivena, na sjeveru Norveške.

Na belugi se nalazio pojas i poruka na kojoj je pisalo "Oprema St. Petersburga". Usamljenog kita često su viđali u blizini - dolazi i moli ljudi za hranu i prilično je pitom, što, dodaju eksperti, sugerira da je viralna senzacija zapravo Hvaldimir. 

Ferris Jabr, čovjek koji o nauci piše za The New York Times i Scientific American, sugerirao je da je upravo ovo slučaj: 

Jabr dodaje da video nije ono što se čini. Dodaje da iako je snimak podijeljen i 'lajkan' stotine hiljada puta, niti je čudesan niti je inspirirajuća priča o vezi dvaju vrsta. 

"To je tragična priča, slična onoj o Keiku i Luni, orkama čija ih je slava i i izolacija ubila dok su bili suviše mladi."

Slično će, plaše se, završiti i Hvaldimir - toliko je vremena proveo u zatočeništvu da ne zna kako se priključiti jatu u divljini i još uvijek djelomično ovisi o ljudima. Postoji i nekoliko izvještaja da su Hvaldimira povrijedili propeleri, ali i ljudi. 

Reporter Jabr dodaje da kitovi u divljni ne znaju šta je lopta niti bi znali šta bi s njom ako bi je bacili prema njima. 

Quad Finn, podvodni istraživač, podržava ovu teoriju i navodi da snimljeno ponašanje nije prirodno: "Ta životinja nije uhranjena i još uvijek ovisi o ljudima - upravo je to razlog ovom razigranom ponašanju. Glad, a nikako nešto čudesno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije