Kineski način borbe protiv krađe papira u javnim toaletima

Anadolija
Kineski način borbe protiv krađe papira u javnim toaletima
Ma koliko se bizarnim činilo, krađa toalet papira u javnim toaletima u Pekingu veliki je problem sa kojim se suočavaju nadležni u tom gradu koji su uveli tehniku skeniranja lica korisnika toaleta kako bi spriječili tu pojavu.

Čelnici pekinškog parka Hram raja instalirali su skenere lica u aparate za toalet papir i korisnik mora prvo otkrivenog lica i glave stati pred aparat i tek onda dobije papir. Drugu dozu papira moguće je dobiti tek devet minuta kasnije.  

Ova mjera uvedena je s ciljem sprečavanja krađe toalet papira kojeg u enormnim količinama za kućne potrebe odnose uglavnom stariji i siromašni stanovnici prijestolnice najmnogoljudnije zemlje svijeta.  

Reporteri BBC-a javljaju da aparat sa skenerom lica u pekinškim toaletima daje 60 centimetara toalet papira, a da korisnicima upute daju i redari koji su na tome angađirani.  “U slučaju da korisniku hitno treba toalet papir, u pomoć mu pristižu naši redari, a to su iznimne situacije kada posjetioci toaleta imaju problem sa mučninama ili enterokolitisom“, kazao je zvaničnik uprave parka za list “Beijing Wanbao“.  

Ove mjere su naišle na burne reakcije javnosti na društvenim mrežama, a građani uglavnom smatraju da je to uskraćivanje osnovnih prava.  Mnogi građani Pekinga dijele i fotografije nesvakidašnjih slučajeva kada su korisnici u stisci s vremenom primorani da čekaju u redu za toalet papir.  

Vlasti Kine su ranije saopćile da su za izgradnju više od 100.000 novih javnih toaleta izdvojile 290 milijardi dolara, a taj projekat je nazvan “toalet revolucija“. U većini izgrađenih toaleta su postavljeni televizori, bežični internet i bankomati.  Najveći javni toalet na svijetu se također nalazi u Kini i to u gradu Chongqingu u kojem se u četverospratnici nalazi više od hiljadu toalet kabina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije